ABD’de yürütülen yeni bir araştırmaya göre; sabahları uyanmak için alarm kuran kişiler ‘kronik yorgunluk’ yaşıyor. ve kendi kendine uyananlara göre daha yorgun hissediyor.
The Independent’te yer alan habere göre, Notre Dame Üniversitesi’nden araştırmacılar tam zamanlı çalışan 450 kişinin ne kadar uyudukları ve nasıl uyandıkları konusunda inceleme yaptı. Çalışmada, katılımcıların kalp atış hızları ve stres seviyeleri akıllı saatlerle ölçüldü.
Alarm kullanmanın doğal uyku döngüsünü bozduğu için insanların normal uyanmaya göre kronik olarak daha yorgun hissettiği ve baş dönmesi yaşayabildiği tespit edildi. Bununla beraber, alarmsız uyanan insanların daha uzun uyuduğu ve gün içinde daha az kafein içtiği görüldü. Araştırmacılar, alarmı ertelemenin de gün boyunca yorgunluk hissini artırdığını söyledi.
Sabah uyanmak için alarm kullanan kişilerin, kendi kendine uyananlara göre daha yorgun olduğunu söyleyen araştırmacılar; alarm kurmadan uyanıldığında, vücudun uyanmadan hemen önce insanları uyanık hissettirmek için bir stres tepkisi yaşadığını söyledi. Uyanmak için alarm kullanmak ise insanları uyanık hale getiren doğal stres tepkisini olumsuz etkileyerek; kesintiye uğramış bir uyku döngüsüne, yorgunluk ve bitkinlik hissine yol açıyor.
Sleep dergisinde yayınlanan çalışmada; bu sorunun çözümünün yeterince uyumak, alarm kullanmaktan ve sorunun boyutunu artıran erteleme düğmesine basmaktan kaçınmak olduğuna dikkat çekildi.