Sağlık

Araştırma: Ünlüler dünyasında popüler olan aralıklı oruç yaşlanmayı geciktirmiyor

Aralıklı oruç; 8 saat beslenme, 16 saat açlık en bilinen türü olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanabiliyor

28 Aralık 2022 13:56

Araştırmacılar, ünlüler dünyasında sık sık zayıflama ve sağlıklı yaşam için övülen aralıklı oruç beslenme sisteminin yaşlanmayı geciktirmekle bağlantısı olmadığını açıkladı.

The Daily Mail’de yer alan habere göre, günün belli bir aralığı yemek yemeye izin verilen, kalan sürede oruç tutulan beslenme sistemi Elon Musk’tan Chris Pratt’e, Jennifer Aniston’dan Kourtney Kardashian’a çok sayıda ünlü isim tarafından teşvik edilmişti. Zayıflama konusunda etkili olduğu belirtilen beslenme sisteminin yaşlanmayı geciktirmede de etkili olduğu iddia ediliyordu. 

Almanya’da bir grup araştırmacı yaptıkları çalışmada aralıklı orucun yaşlanmayı geciktirmediğini tespit etti. Almanya Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nden bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneyde vücut fonksiyonlarında yaşla bağlantılı değişimleri inceledi. Bir grup fare normal beslenirken diğer gruba bir gün yalnızca su bir gün yemek verildi. Bu süre boyunca bilim insanları farelerin görsel zekasından refleksilerine, kalp fonksiyonlarından immünolojik parametrelerine pek çok durumunu inceledi. 

Araştırmacılar, farelerin yaşlanma durumlarının aralıklı oruç tarzı beslenmekle ilgisi arasında anlamlı bir bağlantı bulunmadığını tespit etti.

Aralıklı oruç; 8 saat beslenme, 16 saat açlık en bilinen türü olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanabiliyor.