Bilim / Teknoloji

Araştırma: İlk Neandertal ailesi bulundu; Homo Sapiens’i akraba evliliğinin zayıflattığı ortaya çıktı

Sibirya'daki iki mağarada bulunan 13 bireyin DNA dizilimi araştırıldı

22 Ekim 2022 16:50

Sibirya'daki iki mağarada bulunan 13 bireyin DNA dizilimi araştırıldı. Araştırmaların sonucunda, buluntuların baba kızdan oluşan ilk Neandertal ailesine ait olduğu ortaya çıktı.

Avrupalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, 54 bin yıl önce Neandertallerin yaşadığı güney Sibirya'daki iki mağara olan Chagyrskaya ve Okladnikov'da bulunan 13 bireyin DNA dizilimini araştırdı. İncelenen genetik profiller, yaklaşık 54 bin yıl önce "Homo sapiens"in akrabalarının çok küçük gruplar halinde yaşadığı ve akraba evliliği nedeniyle zayıfladığı iddiasını doğruladı. 

Halk Tv'nin haberine göre, araştırmaların sonucunda buluntuların baba kızdan oluşan ilk Neandertal ailesine ait olduğu ortaya çıktı. Bulunan diğer iki fosil ise erkek bireyin akrabalarından kuzeni olabilecek küçük bir çocuk ile büyükannesi olduğu düşünülen yetişkin bir kadın olduğunu gösterdi. 

Araştırma sonuçları, neandertallerin neden yok olduklarını ortaya koyuyor

Bu bireylerin hepsi, 'modern insan'a en yakın insan türü olan ve yaklaşık 40 bin yıl önce gizemli bir şekilde nesli tükenen Neandertaller. Neandertal gruplarının neye benzediğine dair bugüne kadarki en ayrıntılı portreyi ortaya çıkaran araştırma sonuçları, söz konusu grupların neden yok olduklarını anlamak için veriler sunuyor.

Batıda Avrupalı Neandertallerin, 100 kilometreden daha az bir mesafede ise Denisovalılar, Asyalı Neandertallerin varlığı biliniyordu. Daha önceki çalışmalarda fosillerden çıkarılan DNA'ların incelenmesi, bu iki türün ve Homo sapiens'in bir araya geldiğini ve melez çocukları olduğunu ortaya koydu. Neden sadece Homo sapiens'in hayatta kaldığı ise hala araştırılıyor.