Sağlık

Araştırma: Evcil hayvanlar ilaca dirençli organizmaları sahiplerine taşıyabilir

Çoklu ilaca dirençli organizmaların (MDRO'lar) potansiyel rezervuarları olarak evcil hayvanların rolü dünya çapında büyüyen bir endişe kaynağı oluyor

19 Mart 2023 11:07

Yapılan yeni bir araştırma, sağlıklı kedi ve köpeklerin çeşitli ilaçlara dirençli olan organizmaları sahiplerine bulaştırabileceğini gösterdi. Aynı zamanda araştırmacılar, insanların da bu tehlikeli mikropları evcil hayvanlarına geçirebileceğini tespit etti.

The Guardian’da yer alan habere göre, bu hafta sonu Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde sunulacak olan araştırmada 2 bin 800 hastanede kalan hasta ve onlara eşlik eden hayvanlar incelendi.

Almanya’dan Charite Üniversite Hastanesi’nden Dr. Carolin Hackmann, “Bulgular, ilaca dirençli organizmaların insanlardan hayvanlara ve hayvanlardan insanlara geçmesinin mümkün olduğunu gösterdi” dedi.

Birden fazla antibiyotikle tedaviye direnen bakteriler olan çoklu ilaca dirençli organizmaların (MDRO'lar) potansiyel rezervuarları olarak evcil hayvanların rolü dünya çapında büyüyen bir endişe kaynağı oluyor.

Araştırmacılar, kedi ve köpeklerin MDRO'ların yayılmasında rol oynayıp oynamadığını öğrenmek için hastanede yatan 2891 hastadan ve evlerinde yaşayan köpek ve kedilerden sürüntü topladı.

Her numunedeki bakteri türlerini ve ilaca dirençli genlerin varlığını belirlemek için genetik dizileme kullanıldı.