Uluslararası Antioxidants dergisinde yayımlanan bir araştırma, brokoli, kereviz, ıspanak ve lahana gibi sebzelerde bulunan ve bir antioksidan olan "luteolinin", beyaz saçların ilerlemesini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü.
Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi luteolin tedavisinin etkinliğini test etmek için laboratuvar farelerini kullandı.
Farelerde yaşlanma sürecinin bir parçası olarak genellikle gri saç oluşmazken, araştırma ekibi, erken yaşta grileşmenin etkilerini taklit etmek için genetiği değiştirilmiş bir fare modeli oluşturdu. Bu model, orta yaştaki insanların yaşadığı grileşmeye yakın bir görünüme sahip oldu.
16 haftalık bir süre boyunca, Nagoya Üniversitesi araştırmacıları farelere oral yoldan luteolin dozu uyguladılar veya doğrudan sırtlarına uyguladılar. Sonuçları herhangi bir tedavi almamış farelerle karşılaştırdılar. Deneyin başlangıcında, tüm farelerin yaklaşık yüzde 20'si gri saça sahipti.
16 hafta sonra, luteolinle tedavi edilen farelerde gri saç miktarında çok az veya hiç değişiklik görülmezken, tedavi edilmeyen farelerde gri saç miktarında yüzde 60 ile yüzde 80 arasında önemli bir artış kaydedildi.
Çalışmada, "Bu sonuçlar, luteolin ile yapılan hem harici hem de dahili tedavilerin benzer bir mekanizma yoluyla saç beyazlamasını baskılayabileceğini, ancak luteolin ile yapılan dahili tedavinin, luteolin ile yapılan harici tedaviye kıyasla saç üzerinde daha zayıf bir grileşme karşıtı etki gösterdiği" öne sürüldü.
(Hürriyet)