Sağlık

Araştırma: D vitamini hapları, kemik kırılması ihtimalini azaltmıyor

28 Temmuz 2022 13:49

T24 Dış Haberler

D vitamini haplarının kemikleri kırılmaktan koruyabileceği yaygın olarak konuşulur; ancak ABD'de yapılan bir araştırma, bu söylemi sorgulanır hale getirdi. 

ABD'de federal yönetimin fonlamasıyla yapılan konuyla ilgili ilk büyük randomize-kontrollü çalışmada araştırmacılar kalsiyumlu olsa da olmasa da D vitamini haplarının kemik kırılma oranlarına bir etkisi olmadığını gösterdi. 

The New England Journal of Medicine'da yayımlanan sonuçlara göre kemik kırılma oranları D vitamini eksikliği veya kemik erimesi olanlarda bile farklılık göstermedi.

Araştırma sonucunda D vitamini haplarının sahip olduğu faydalara dair iddialara ilgili kanıta rastlanmadığı ifade edildi.

Araştırma ekibi, bulguları doğrultusunda doktorların Kalsidiol testi yapmayı ve ciddi hastalıklardan korunmak için D vitamini desteği önermeyi bırakma çağrısında bulundu. 

Araştırmacılar bu bulguların çölyak ve Chron's hastaları için geçerli olmadığını; bu insanların normal yollarla D vitamini alamayacağı için destek almaları gerektiğini belirtti.