Bilim / Teknoloji

Araştırma: Covid-19 virüsünde yeni antikor keşfedildi

01 Ağustos 2023 16:59

Araştırmacılar, 'E7' ismi verilen antikorun birden fazla varyantı nötralize edebildiğini belirledi. Keşfin, gelecek salgınları de önleyebileceği aktarıldı.

Bilim insanları, Covid-19'un patlak vermesinin üçüncü yılında korona virüsünün tüm varyantlarını etkisiz hale getirebilecek antikorlar keşfetti. Araştırmacılar, Covid-19'a karşı aşılanmış ve iyileşmiş bir SARS hastasının kanını inceledi. Kanda bulunan antikorları izole eden uzmanlar, enfeksiyon ve aşılamanın birleşiminin güçlü antikorlar ürettiğini belirledi.

Araştırma ekibi, 'son derece kapsamlı ve güçlü' antikorlar tespit edildiğini duyurdu. Singapur'da yer alan Duke-NUS Tıp Fakültesi Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar (EID) Programı'nda yarasa virüsü uzmanı olan çalışmanın kıdemli yazarı Wang Linfa, şu ifadeleri kullandı: "Bu çalışma, insan bağışıklık sistemini doğru şekilde 'eğitebildikleri' takdirde pan-korona virüsü aşılarının mümkün olduğuna dair cesaret verici kanıtlar sunuyor."

Duvar'ın haberine göre; ekip, yarasalardan ve pangolinlerden bulaşan, Alpha, Beta, Gamma, Delta ve Omicron dahil olmak üzere birden fazla varyantı nötralize edebilen altı antikor elde etti. Çalışmanın diğer yazarlarından Chia Wan Ni, "Üç antikor, test edilen tüm SARS ile ilgili virüsleri çok düşük konsantrasyonlarda nötralize ederek son derece geniş ve güçlü olarak öne çıktı" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, 'E7' adlı en güçlü antikorun hem SARS'ı hem de Covid-19'u, hayvan sarbecovirüslerini ve Omicron XBB.1.16 gibi yeni Covid-19 varyantlarını nötralize edebildiğini belirledi. Chia, "E7 antikorunun nötrleştirici gücü ve genişliği, karşılaştığımız SARS ile ilgili diğer tüm korona virüsü antikorlarını geride bıraktı. En yeni Omicron alt değişkenlerine karşı bile etkinliğini sürdürürken, diğer çoğu antikor etkinliğini yitiriyor" sözleriyle devam etti.

Prof. Patrick Tan ise, bulguların gelecek salgınları önlemede etkili olabileceğini dile getirdi. Tan, "Wang ve ekibi tarafından yönetilen araştırma, korona virüsü tehdidine ve gelecekte ortaya çıkabilecek yeni virüslere karşı koruma kapasitemizi genişletiyor" dedi.