Sağlık

Araştırma | Cinsel ilişki sırasında salgılanan oksitosin hormonu, kalp krizi geçirmiş hastaların iyileşmesine katkı sağlıyor

01 Ekim 2022 22:13

ABD'deki Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma “aşk hormonu” olarak da adlandırılan oksitosin'in "hasarlı kalpleri" iyileştirdiğini ortaya koydu.

“Journal Frontiers in Cell and Developmental Biology” adlı bilimsel dergide çıkan makaleye göre, cinsel ilişki sırasında salgılanan “oksitosin” adlı hormon, kalp krizi geçirmiş hastaların iyileşmesine katkı sağlıyor. Makaleye göre, bu hormon, kalp krizi geçirenlerde ”kök hücre üretimini artırarak hasarlı organın iyileşmesine" katkı sağlıyor.

Euronews'te yer alan habere göre makalede yayımlanan verilerin, laboratuvarda yetiştirilen insan dokusuna ve kendilerini onarma konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip olan zebra balığı üzerinde yapılan deneylere dayandığı bildirildi.

"İnsanlarda kalp yenilenmesi için potansiyel yeni tedavilere kapı açtığını gösteriyoruz"

Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki Biyomedikal Mühendisliği bölümünde görevli Profesör Aitor Aguirre yeni buluşla ilgili olarak, "Biz burada, aşk hormonu olarak da bilinen ve bir nöropeptid olan oksitosinin, zebra balığı ve insan hücre kültürlerinde yaralı kalplerde kalp onarım mekanizmalarını aktive edebildiğini ve insanlarda kalp yenilenmesi için potansiyel yeni tedavilere kapı açtığını gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

“İyi hissetme hormonu”

Oksitosin hormonunu, ereksiyon ve orgazmı uyardığı, kadınlarda spermlerin yumurtalığa ulaşmasına da katkı verdiği biliniyor. Beyindeki hipotalamus tarafından üretilen bu hormon, hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Bu hormonun fazla olmasının ise seks bağımlılığı ile de doğrudan bir bağlantısı bulunuyor.