Bilim / Teknoloji
BBC Türkçe

Apple son yılların en önemli ürün lansmanını yapacak: Karma gerçeklik gözlüğünün özellikleri ne olacak?

05 Haziran 2023 21:48

Teknoloji devi Apple'ın geleneksel Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC), ABD'nin California eyaletinde başlıyor.

Teknoloji dünyasının gözü Apple'ın burada tanıtacağı "karma gerçeklik gözlüğü"nde olacak. Gözlük, Apple'ın 2015'te piyasaya sürdüğü Apple Watch'tan (Apple Saat) sonra tanıtacağı en önemli yeni ürün olacak.

Apple CEO'su Tim Cook'un açılış konuşmasında gözlüğü "geleceğin ürünü" olarak tanıtacağı ifade ediliyor. Cook'un Apple'ın Yapay Zeka (AI) stratejisinden de bahsetmesi bekleniyor. Gözlüğün satış fiyatının yaklaşık 3 bin Amerikan doları olacağı belirtiliyor.

Harici pil

Apple henüz doğrulamasa da gözlüğün hem sanal hem de artırılmış gerçeklik deneyimi sunacağına dair iddialar var. "Reality Pro" adlı ürüne dair sızdırılan görsellerde, gözlüğün kayak gözlüklerine benzediği görülüyor.

Sızdırılan bilgi ve görseller doğruysa, Apple'ın tasarımı, harici pil sayesinde, piyasadaki rakiplerinden daha hafif ve küçük. Yani kullanıcılar gözlüğe kabloyla bağlanan bir harici pil taşımak zorunda kalacaklar. Ürün WWDC'de tanıtılacak olsa da, ancak yıl sonuna doğru satışa sunulması bekleniyor.

Görsel efektler stüdyosu Magnopus'tan Sol Rogers BBC'ye yaptığı açıklamada, sanal gerçeklik sektörünün bu ürünle bir gecede değişmeyeceğini, ancak Apple'ın tasarımının bu teknolojiye bir "değer ve güvenilirlik" getireceğini söyledi.

Rogers, Apple bir üründe başarıyı yakaladığında bunun bizim "dijital ve fiziksel gerçekliğimizi yeniden tanımladığını ve olağandışının olağan hale geldiği bir geleceğe doğru yönlendiğimizi" düşünüyor.

Apple'ın California Cupertino'daki ana merkezinde düzenlenen ve teknoloji dünyasını bir araya getiren WWDC, 9 Haziran'a kadar sürecek. Konferans Apple'ın websitesi ve YouTube üzerinden canlı yayınlanacak.

Kızgın yarış

OpenAI'ın yapay zeka sohbet motoru ChatGPT'nin yükselişinden bu yana, bu teknolojinin iPhone, iPad ve Apple saatlere entegre edilmesine dair bir beklenti var.

Apple, yapay zeka yarışında şu ana kadar rakipleri Microsoft ve Google'dan daha sessizdi. Ancak Apple'ın son iş ilanlarına bakılırsa, şirketin yapay zekadaki uzmanlığını artırmak istediği görülüyor.

Apple'ın WWDC'de 15 inçlik (38 cm) MacBook Air dizüstü bilgisayarını tanıtması ve iOS işletim sisteminde yapılacak yenilikleri duyurması da bekleniyor. Wall Street Journal, Apple'ın kullanıcıların ruh sağlıklarını kayıt altına alabilecekleri bir iPhone uygulaması tanıtacağını da yazdı.

Facebook'un sahibi Meta da karma gerçeklik gözlüklerine çok büyük yatırımlar yapıyor ancak gözlüklerin ağır olması ve uzun süre kullanıldığında baş ağrısı, baş dönmesi gibi etkilerinin olması sektörün beklediği gelişimi gösterememesi neden oldu.

Küresel bazda karma gerçeklik gözlüklerinin satışında geçen yıl yüzde 54 azalma oldu.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir