Kültür-Sanat

Antik olanla çağdaşın imtizacı: Hekabe, Hekabe Değil

03 Kasım 2024 02:30

Comédie-Française, prömiyerini bu yaz Avignon Festivali’nde gerçekleştirdiği Hekabe, Hekabe Değil (Hécube, pas Hécube) ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuğu olarak İBB Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluştu.

2023’ten bu yana direktörlüğünü üstlendiği Avignon Festivali'ne de yeni bir soluk getiren Tiago Rodrigues'in dünyayı birlikte sorgulamamızı sağlayan eseri Hekabe, Hekabe Değil; kurguyla gerçeği buluştururken, bir kadının adalet arayışının yüzyılları aşıp günümüze ulaşmasını anlatıyor.

Denis Podalydès ve Elsa Lepoivre

1673 yılında Molière'in ölümünden sonra oyuncuları, başka topluluklarla birleşerek günümüzde de faaliyetini sürdüren en eski tiyatro topluluğu olan Comédie-Française’i oluşturdu.

Comédie-Française ile ilk iş birliğini yapan Rodrigues'in Yunan mitolojisiyle, çağdaş olanı harmanlayarak sahneye taşıdığı Hekabe, Hekabe Değil, Euripides’in trajedisi ile gerçek olaylardan esinlenmiş bir hikâyeyi iç içe geçiriyor.

Hekabe, Hekabe Değil'in konusu

Truva savaşında her şeyini kaybetmiş kraliçe Hekabe, emanet ettiği küçük oğlunu öldüren Trakya Kralı’ndan intikam almaya çalışıyor. Günümüzde Hekabe’yi canlandıran bir oyuncu olan Nadia ise otistik çocuğunun kaldığı kurumda kötü muamele gördüğünün ortaya çıkması üzerine devlet karşısında adalet arıyor. Rodrigues’in her zamanki dikkati, hassasiyeti ve şefkatini sergileyen bu oyun içinde oyun, izleyicileri duygudan duyguya sürüklerken hem intikam ve adalet arasındaki ilişkiyi hem de çocuklara bu kadar ızdırap çektirebilen bir dünyada kurulu sistemi tartışmaya açıyor.

2 Kasım’da İBB Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sahnelenen gösteri, bugün (3 Kasım Pazar) saat 18.00'de tekrar sanatseverlerle buluşacak

Loïc Corbery, Éric Génovèse, Séphora Pondi, Elsa Lepoivre, Élissa Alloula, Gaël Kamilindi ve Denis Podalydès (soldan sağa)

TIKLAYIN | Japonya'da Batıyı taklit eden avangart akımlara tepki olarak doğdu, dünyada milyonlara ulaştı; Butoh dansının en çarpıcı örneklerinden Utsushi İstanbul'da

Comédie-Française hakkında

1673 yılında Moliere'nin ölümünden sonra oyuncuları başka bir toplulukla birleşerek "Guenegaud" adlı topluluğu kurdular. Daha sonra bu topluluğun 1680'de Hôtel de Bourgogne'daki toplulukla birleşmesiyle Comédie-Française kurulmuş oldu.

Ancak Comédie-Française 1789 Fransız İhtilali'nden sonra bir bölünme yaşadı. Bu bölünmeyle birlikte bir grup oyuncu François-Joseph Talma başkanlığında Comédie-Française'nin bugünkü yerinde; diğer grup ise René Molé başkanlığında eski yerinde Théatre de la Nation adıyla kaldı. Bu grup daha sonra halkın değerleriyle uyuşmayan tavırlar sergilemesiyle seyircilerin tepkisini çekti ve çeşitli karışıklıklara, ayaklanmalara yol açtı. Daha sonra olaylara sebep olan oyuncular bir yıla yakın hapis cezasına çarptırıldı.

Comédie-Française, 18. yüzyıl sonları

1803 yılında Comédie-Française, Napolyon yönetimince yeniden düzenlendi. 1812 yılında Napolyon'un çıkardığı bir kararnameyle çalışma ilkeleri saptandı.

Comédie-Française günümüze kadar gelmiş bir örgütlenme yapısına sahiptir. Oyuncular bir yıla kadar deneme süresi geçirirler ve bu arada ilk oyunlarına çıkarak "koşullu üye" olurlar. Koşullu üyelikle birlikte sabit maaşa geçilir. Ayrıca kârdan pay da alınır. Ölen ya da emekliye ayrılan bir üyenin yerini alarak "tam üye" olunur. 20 yıl hizmet vermek koşuluyla da maaşlı emekliye ayrılınır. (Vikipedia)


  Festivalin küratörü Prof. Dr. Mehmet Birkiye:

Herkese sanatçı diyebilirsiniz, bir beis yok; insan beyni namussuzun tekidir, her şeyi düşünebilir

Faruk Ekici'nin söyleşisi

28. İstanbul Tiyatro Festivali Küratörü Mehmet Birkiye | Fotoğraf: Fatih Yılmaz

Birbirinden özgün beş yabancı konuk; hepsi izlenebilse gerçek bir şölen olur, sadece biri bile izlense uzun süre akıllarda kalır

Zeynep Aksoy'un yazısı

Thomas Ostermeier'ın III. Richard oyunu 18-19 Kasım'da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde olacak

Yerli oyunlardan seçmeler:

Haberci, Nora (Bir Bebek Evi), Loop, Savaş ve Barış I. Bölüm, Müfettişler ve İstanbul Mon Amour: Senden Bana Hayır Gelmez Güzel İstanbul…

Zeynep Aksoy'un yazısı

Fiziksel Tiyatro Araştırmaları, Haberci oyunu ile 8-9 Kasım'da seyirciyle buluşacak

TIKLAYIN | Müjdat Gezen'e 'Onur Ödülü' 

Müjdat Gezen | Fotoğraf: Onur Çağlar Çakın