Bilim / Teknoloji

Antarktika'nın gizemleri robot uçakla aydınlatılacak

04 Şubat 2024 10:25

T24 Çevre

Bilim insanları ve mühendislerden oluşan bir ekip, uzmanların iklim değişikliğinin etkilerini tahmin etmelerine yardımcı olacak bir insansız hava aracını test etmek için Antarktika'ya indi.

Kıtanın araştırmacıların erişimi dışında kalan bölgelerinin haritasını çıkaracak olan uçak, Galler'in en yüksek zirvelerinde aşırı hava koşullarında teste tabi tutuldu.

İlk deneyi, buzun ne kadar hızlı eriyip küresel deniz seviyesinin yükselmesine yol açabileceğini tahmin etmek için buz tabakasının altındaki dağları incelemek üzerine olacak. Bilim insanları Antarktika'yı daha iyi keşfetmek için uğraşıyor ancak mevcut teknoloji nedeniyle sınırlılar.

Kuvvetli rüzgarlar, donma noktasının altındaki sıcaklıklar ve ani fırtınalar bölgede yaygın. Bu tehlikeli koşulların yanı sıra karanlık kışlar ve yakıt sorunları uçakların kullanımına sınırlamalar getiriyor.

İngiliz Antarktika Araştırması, yeni drone'u İngiliz Windracers şirketiyle birlikte geliştirdi.

Drone, Kuzey Galler'de test edildi ve başarılı oldu.

Bin kilometreye kadar 100 kilo kargo taşıyabilen drone'un arka kısmına ve kanatlarına radar kamera ve çeşitli aletler yüklenebiliyor. Rotası programlanan robot uçak, bir mühendis tarafından uzaktan izleniyor.

Drone'un Antarktika'daki Rothera üssünden çalıştırılması, ancak İngiliz Antarktika Araştırması tarafından planın sonunda İngiltere'den uçurabilmesi umuluyor.

Uçağın geleneksel uçaklardan çok daha az yakıt kullandığı ve bilimsel araştırmaların gezegen üzerindeki çevresel etkisini de azalttığı açıklandı.