Gündem

Antalya'daki teleferik faciası duruşması | Tutuklu Kepez Belediye Başkanı Kocagöz tahliye edildi

11 Haziran 2024 09:58

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklu 12 sanığın yargılanmasına başlandı. Duvar'dan Ceren Deniz'in aktardığına göre Kocagöz, tahliye edildi.

Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu yargılanan Kacagöz'ün yanı sıra diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmayı takip etmek için CHP milletvekilleri ve belediye başkanlarının aralarında bulunduğu partililer de salonda yer aldı.

ANET Genel Müdürü: Suçlamaları kabul etmedi

Duruşmada savunması alınan ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, üzerine atılı suçları kabul etmedi. Makine mühendisi olarak işe başladığını aktaran Samsunlu, 2023'te genel müdürlüğe vekaleten getirildiğini belirterek, ANET A.Ş.'nin çalışmasını anlattı. Samsunlu, "Teleferik tesisi, üst düzey teknik bir tesistir. Bu nedenle yılda 1 bakım yapılması söz konusu değil. Günlük, haftalık ve aylık kontrol bakımlar ile 3 yıllık bakım ve kontroller gerçekleştirilmelidir. Olaydan 17.30 sıralarında haberim oldu. Önce üst istasyonu açtım. Ekrandaki arızaları gördüm. Operatör arkadaşıma tesisin çalışıpİ çalışmadığını sorduğumda kendisi tesisi resetlemeye çalıştığını anlattı. Olay yerini gördükten sonra kriz masasına katıldım. Tüm gece boyunca kurtarma ekiplerine tesis bilgilerini aktardım" dedi.

Ermiş: Bakım 14 gün sürdü

Sanık Özgür Ermiş, işletmede tekniker olarak görev yaptığını anlattı. Olay günü raporlu olduğunu belirten Ermiş, kazayı telefonla öğrenip, olay yerine gittiğini söyledi. Ermiş, "Tesislerin bakımları aylık, yıllık yapılmaktadır. Bunların bakımlarını tamamen yaptığımıza inanıyorum. 3 ayda bakım yapılır, normali 70-80 gün sürer. Bu bakım 14 gün sürdü. Bize bakımın 14 günde biteceği, 15'inde hizmete başlayacağı üstler tarafından söyledi. Serkan Yellice ve Orhan Erol bu sürede yapılmasını söyledi" diye konuştu.

"Bakım süremiz 2 aydır, 15 gün değil"

Megatower bakım şirketi sahibi sanık Serdar Tezcan, olayı tesis amiri Serkan Yelllice'den öğrendiğini aktardı. Tezcan, "Tesisimizde günlük, haftalık, aylık bakımları için ANET ile sözleşmemiz vardır. Serkan Yellice ile arada konuyla ilgili görüşmeler yapardım. Suçlamaları kabul etmiyorum. İddianamede, şirketimin sertifikalı olmadığı söyleniyor. Türkiye'de teleferik tesisi yapan tek firmayım. Sanayi Bakanlığından 2023 yılında denetim geçirdim. Yetkisiz personel çalıştırdığım söyleniyor. Meslek yüksek okul belgesi olmayan personelim için eğitimler veriyorum. Makine mühendisleri odasından destek alıyoruz. Aralık ayında Serkan Yellice'den 156 kalemlik listeyi aldım. Fiyatlandırıp, Buğra Samsunlu'ya gönderdim. Bakım kalemlerini aralık ayında gönderdim. Ocak ayında 19 kalemin gerçekleştirilmesi konusunda geri dönüş yapıldı. Oradaki tüm malzemeler olmazsa, tesis çalışmaz diye bir durum yoktu. 19 kalemi bana Buğra Bey getirdi. Bakım süremiz 2 aydır, 15 gün değildir. Personel ekipmanların takılmasını 2 haftada yaptığı için öyle denilmiş. Makaralar, özel malzemeler 10-16 haftada elimize ulaşıyor. Mesut Kocagöz'le değil, Buğra beyle görüşüyordum" dedi.

"Serkan Bey 19 kalem belirtti"

Mekanik mühendisi sanık Okan Erol, "ANET ile Megatower arasında koordinatörlüğü sağlarım. Olay günü oradaydım. Bayram nedeniyle çok yoğunluk vardı. Bu tesise benim direkt müdahale etme sorumluluğum yoktur. Serkan Bey'e sorunları ilettim. İkinci bir ihbar telefonu geldi. Serkan Bey, Suphi beyi arayarak hat boyunu kontrol etmesini istedi. Ancak Suphi Bey sisli olduğunu söylediği için tesis durdu. Tesis bölgesinde yangın ihtimali olduğu ihbarı geldi. Hattı durdurduğumuzda herhangi bir arıza yoktu. Kontrol edildi. Yangın olabileceği ihtimaliyle hattı çalıştırdı. Sonra ekrana hatalar geldi durduruldu. 156 kalemi, Serkan beye ilettim ve Serkan bey 19 kalem belirtti. Teleferiğe müdahale yetkisi, serkan Yellice beydedir. Otomasyon uyarı verdiğinden bunu ilk etapta otomasyon sistemini çalıştıran kişi görür. Bunu önce Suphi görür. Arıza olduğunda bunu Serkan Bey’e iletmesi gerekiyordu" diye konuştu.

Düşük ton uyarısı verildi

Sanık Suphi Kaplan, olay yanında teleferiği çalıştıran kişinin kendisinin olmadığını belirterek, "Ağır bakımları 2,5- 3 ay olması gerekirken 14 günde yapıldı. Benim oradaki ünvanım teknikerdir. O gün düşük ton uyarısını 2-3 saat arayla gördüm. Serkan Yellice'ye söyledim; o da gergiden olabileceğini söyledi. Sistemi tekrar başlatmadım. Otomasyon sistemini resetleyince uyarılar siliniyor ve resetledim. Olaydan ne kadar önce resetledim, hatırlamıyorum. Resetlemeyi Serkan Yellice’nin talimatıyla yaptım" dedi.

"Sis nedeniyle yangın düşüncesi oldu"

Sanık Serkan Yellice de olay günü Okan Erol yangın olduğunu söyleyince direkt kontrol ettiğini anlattı. Sis nedeniyle bir şey görülmediğini aktaran Yellice, "Otomasyon sistemini girdik. Gözle yaptığım kontrolde sis bulutları vardı. Güvenlik amaçlı teleferiği durdurdum. Yapılan kontrolden sonra sisten başka bir şey görmedim. Otomasyon sistemini resetledim ama arıza silinmedi. Sistemin beyninde sıkıntı olabilir diye resetledim. Hiçbir arıza silinmedi. Ancak arşive kaydedildi. 2022 nisan ayında yangın çıkmıştı; o olay aklıma gelince müşterilerin tahliyesi için teleferiği çalıştırdım. Düşük kod uyarı sistemi yazılımsal bir ibaredir. 2022 yılından bugüne düşük kod uyarı sistemi zaman zaman uyarı vererek çalışıyor. Tesisi durdurdum, çalıştırdım. Bunu yangın ihtimalini düşünerek yaptım. Bakım döneminde 8 saat çalışmamız gerekirken mesai yaparak gece de çalıştık. Suphi üst, ben alt istasyondaydım. Direkten hat boyuna yangın ihbarı geldiğini Suphi'ye söyledim. 'Abi orada bir şey' yok dedi. 'Ekrana bak' dedim. Baktı, bir şey olmadığını söyledi" dedi.

Başkan Kocagöz: Başımı öne eğecek değilim

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ise savunmasının başında, kazada yaşamını yitiren Memiş Gümüş'ün ailesine baş sağlığı, yaralılara şifa diledi. Kocagöz, 1 Aralık 2023 tarihinden önce ANET Genel Müdürlüğü görevinden istifa ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Daha sonra toplanan ANET yönetim kurulu istifamın kabulüne ve yetkilerimin alınmasına karar verdi. SGK'dan çıkışım yapılmış, maaş almadım. YSK tarafından belediye başkan adaylığım kabul edilmiştir. Bakımların eksik olduğu iddiasını kabul etmiyorum. 28 Kasım 2023 tarihinden sonra görevde olmadığımdan suçlamaları kabul etmiyorum. 12 Nisan 2024'e kadar 4 ay 17 gün geçmiştir. Bu süre zarfında 137 günlük, 18 haftalık, 4 ay aylık ve yıllık bakımları yapılmıştır. Geçmişe yönelik şahsımın suçlanması hatalıdır. Yüklenici firmanın bakım listesinin tamamı karşılanmıştır. Megatower ile çalışanlarının yetkisiz ve belgesiz çalışması doğru değildir. Mühendis değilim, bir yöneticiyim. Yöneticiler işi ehline devreder. 2017'den beri bu firmayla çalışılmıştır. Bizim şirket olarak bakmamız gereken şey, sertifikasyon olarak ISO belgesi gereklidir. Bu şirket, Davraz'a bakım yapmaktadır. Benim çalıştığım sürece bir kişinin burnu kanamamıştır. ANET A.Ş.'de birçok şirket vardır. Başında işin ehli kişiler vardır. İddia edildiği gibi sertifikasız, eğitimsiz kişiler çalışmamaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetimler yapılmıştır. İstifamdan 18 hafta sonra olay olmuş. Hizmet alımı geçmişten gelen ihmal zinciri kamu ihale alımına göre yapılıyor. Denetimle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2023 haziran ayında denetiminden geçmiştir. 14 Nisan'dan bugüne kadar tutukluyum. Bilirkişi raporlarını defalarca okudum. Ne yapsaydım da bu kazayı önleyebilirdim. 35 yıldır memurum. Başımı öne eğecek hiçbir şeyim olmamıştır. Kendim direğe çıkamayacağım için takılan malzemenin, değişen malzemenin fotoğrafları dosyada vardır." (DHA)

Ne olmuştu?

Sarısu mevkisindeki teleferik tesisinde 12 Nisan'da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düşen 1 kişi hayatını kaybetmiş, aynı kabindeki 2'si çocuk 7 kişi yaralanmıştı. Diğer kabinlerden tahliye edilen 11 kişi de kontrol amaçlı hastaneye kaldırılmıştı.

Sistemin durması nedeniyle havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi ise AFAD'ın koordinasyonunda yaklaşık 22,5 saat süren çalışmaların sonunda kurtarılmıştı.

Kazaya ilişkin gözaltına alınan 14 şüpheliden aralarında eski ANET Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ile A.B.S, O.E, S.T. ve S.Y. tutuklanmıştı. Diğer 8 şüpheli adli kontrol şartıyla, R.T. ise savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı kazaya ilişkin hazırladığı iddianamede, aralarında Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklu 12 sanığın, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ve "trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma" suçlarından 27'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

Tutuklanan Kocagöz ifadesinde, belediye başkan adaylığı için 28 Kasım Aralık 2023'te ANET A.Ş.'deki görevinden ayrıldığını, genel müdürlüğü döneminde bakımların eksiksiz yapıldığını söyledi, bu döneme ait tadilat bakım belgelerini savcılığa sundu. İstifa ettikten sonra 2024 yılında yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlara ilişkin bir bilgisi olmadığını bildiren Kocagöz, hazırlanan ön bilirkişi raporunu da hatalı bularak, "Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi" dedi. Teleferik tesisinde son bakımların ise 19 Şubat-4 Mart 2024'te yapıldığı ortaya çıkmıştı. 

Mesut Kocagöz, 2019’daki yerel seçimlere iki ay kalan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde AKP'den ihraç edilerek CHP'ye geçmiş; büyükşehir belediyesinin şirketi ANET A.Ş.'de 5 yıl genel müdürlük yapmıştı. 2018 yılından itibaren Tünektepe Teleferik Tesisi'ni işleten ANET'in genel müdürü olan Kocagöz, Kasım 2023’te görevinden istifa etti, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de CHP'den Kepez Belediye Başkanı seçildi.

TIKLAYIN - Teleferik faciasından tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün ifadesi: Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi, bilirkişi raporu hatalı

TIKLAYIN - Özgür Özel'den Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına sert tepki: Bu karar siyasidir; sırf partilimiz diye günah keçisi ilan edemezsiniz

TIKLAYIN - CHP, tutuklanan Mesut Kocagöz için Antalya Adliyesi önünde: Belediye başkanımızın arkasındayız, bu hukuksuzluğa son verin!

TIKLAYIN - CHP'den açıklama: Mesut Kocagöz'ün istifasının ardından teleferik 3 kez denetlendi, siyasi tutuklama, hukuk garabeti!

TIKLAYIN - CHP'li Yavuzyılmaz belge paylaştı: "Görmedim, duymadım" diyor ama Sanayi Bakanlığı'nın onaylamadığı bir sertifikasyon Türkiye'de iş yapamaz

TIKLAYIN - Antalya'daki teleferik faciası: Hangi kontroller, kim tarafından yapılmalıydı, sorumluluk kimde?

TIKLAYIN - Antalya'da teleferik faciası: 1 kişi hayatını kaybetti, mahsur kalanların tamamı 23 saatte kurtarıldı, 13 sorumlu gözaltına alındı

 TIKLAYIN-Teleferik kazasının iddianamesi hazır: Tutuklu Başkan Mesut Kocagöz de dahil 12 kişinin 27'şer yıl hapsi isteniyor