Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT) yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili olarak açıklama yaptı. Yönetmelikte yapılan değişikliğin değerlendirildiği açıklamada, sözleşmesi feshedilen çalışanlarla ilgili "Saat ücretli olarak çalıştırılması yasal olarak mümkün olmadığı Teftiş Kurulu raporumuzla tespit edilen saat ücretli çalıştırılan 39 müzisyen ve oyuncunun iş akitleri, istihdam şekillerinin doğru olmaması sebebiyle sonlandırıldı. 8 tanesinin hizmet alımı onaylanmadı" denildi.
TIKLAYIN - Antalya Şehir Tiyatroları’nda 48 tiyatrocunun sözleşmesi feshedildi
"İstihdam şekilleri yanlıştı"
Tuncer, Antalya Şehir Tiyatrosu'nda iş akitlerine son verilen personel ile ilgili olarak, “Şehir tiyatromuzda 77 personel çalışmaktadır. 8’de hizmet alımı yapılmaktaydı. Saat ücretli olarak çalıştırılması yasal olarak mümkün olmadığı Teftiş Kurulu raporumuzla tespit edilen saat ücretli çalıştırılan 39 müzisyen ve oyuncunun iş akitleri, istihdam şekillerinin doğru olmaması sebebiyle sonlandırıldı. 8 tanesinin hizmet alımı onaylanmadı Bu hizmet alımlarından örneğin bir tanesi şehir dışından getirilen bir perukacıya ait bir hizmet alımıdır. Antalya Devlet Opera Balesi ya da Devlet Tiyatrosu varken ve bu kurumların kadrolarında profesyonel perukacıları mevcut iken şehir dışından konaklama ve uçak hizmeti alınarak ayrıca yıllık 70.000 TL’yi aşan bir masraf yapılmasını doğru bulmadığımız için onaylanmamıştır” dedi.
Tuncer ayrıca iş akitleri Teftiş Kurulu raporu uyarınca sonlandırılan müzisyen ve oyuncuların Genel Sanat Yönetmeni'nin belirlenmesinden sonra bağımsız jüri yönetiminde açılacak sınava katılabileceğini, kazanmaları halinde tekrar Antalya Şehir Tiyatrosu’nda mevzuata uygun bir şekilde istihdam edilebileceğini ifade etti.
"Teknik Müdür de yönetim kurulunda olacak"
AŞT Yönetmeliği'ndeki birinci değişikliğin 7. madde kapsamındaki yönetim kurulunun oluşum şekliyle ilgili olduğunu ifade eden Tuncer, “Yönetim Kurulu beş kişiden oluşuyor. Mevcut halinde sanatkâr memurların gizli oyu ile seçeceği iki kişi öngörülmüşken; sahne yöneticisinin, yönetim kurulunda yer almamış olması, teknik olarak alınacak kararlarda bir eksiklik doğurduğundan, bu şekilde gizli oy ile seçilen iki kişiyi bir kişiye indirerek sahne yöneticisinin (teknik müdür) de yönetim kurulunda görev alması gerektiğinden değişiklik yapıldı” dedi.
"Muğlak ifade değiştirildi"
Yine 7. maddenin 2 G bendinde yapılan değişikliği anlatan Tuncer, “Kurul gerekli görürse alınan bazı kararları başkanlık makamı onayına sunabilir şeklinde muğlak ve kesin olmayan bir ifade ile düzenleme vardı. Bu düzenlemeyi şeffaf ve hesap verebilir bir idare anlayışı ile turne programları ve bütçe ile ilgili kararların başkanlık makamının onayına sunulmasına ilişkin net bir ifade ile değişiklik yapıldı. Bu şekilde muğlak ve belirsiz ifadeler ortadan kaldırılmış oldu” diye konuştu.
"Kısıtlama ortadan kalktı"
AŞT Yönetmeliği'nde yapılan ikinci değişikliğin 23. Maddedeki Genel Sanat Yönetmeni'nin belirlenmesiyle ilgili olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Tuncer şu açıklamayı yaptı:
“Burada Genel Sanat Yönetmeni olarak atanabilmek için kurum içinden seçim şartı ve görev alma tarihinden itibaren geriye dönük beş yıl kesintisiz çalışma şartları öngörülmekteydi. Bu hali ile atama yapılabilmesi için bir kısıtlama söz konusu olduğu gibi ulusal ve uluslararası sanatçılarla çalışma şansını tamamen ortadan kaldıran bir madde idi. Çünkü atama tarihinden itibaren geriye dönük beş yıl belediyede çalışma şartı aranıyordu. Bu madde şu şekilde değiştirildi: Genel Sanat Yönetmeni devlet memurlarına atanacaklarda aranan genel şartları taşıyan, tiyatro alanında çalışmış rejisör, oyuncu, yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen, öğretim üyesi ve ya öğretim görevlisi olan kişiler arasından önceki yönetmelikte olduğu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından atanır şeklinde bir düzenleme getirildi.”
"3 yılda yeni yetişkin oyunu sergilenmedi"
Antalya Şehir Tiyatrosu’nun 2019 yılı bütçesinin 3.809.500 TL olduğunu, 2019 yılı içinde maliyeti sadece 14.000 TL olan yeni bir çocuk oyunu sahneye konulduğunu dile getiren Tuncer, “2018 yılı bütçesi 3.716.000 TL olmasına rağmen yine sadece 37.000 TL maliyetinde yeni bir çocuk oyunu sergilenebilmiş, son üç yılda yeni bir yetişkin oyunu sahneye konulamamıştır. 2017 yılında 19 ilçemizden sadece 4 ilçemizde; 2018 yılında da 5 ilçemizde oyun sergilenmiştir” dedi.
"Denetlenebilir değildi"
Tuncer, “Dosyaları incelediğinde denetlenebilir ve güvenilir bir şekilde yönetilmediğini tespit etmemizden dolayı ve Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür yönetmelikte öngörülen 5 yıllık aralıksız çalışma şartını taşımadığı tespit edilerek sanat yönetmenliği görevinden alınmış olup sözleşmeli sanatçı olarak halen Antalya Şehir Tiyatroları'nda görev yapmaktadır” sözleriyle durumu açıkladı. (İHA)