Gündem

Antalya Şehir Tiyatroları’nda 48 tiyatrocunun sözleşmesi feshedildi

AŞT'de sadece 10 tiyatrocu kaldı ve yeni tiyatro sezonu hâlâ başlayamadı

20 Kasım 2019 14:59

Antalya Şehir Tiyatroları (AŞT) Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür'ün ardından 48 sanatçının da sözleşmesi feshedildi. AŞT'de sadece 10 tiyatrocu kaldı ve yeni tiyatro sezonu hâlâ başlayamadı. Yaşananlara tepki gösteren sanatçılar, yanlıştan dönülmesi çağrısında bulunuyor.

BirGün'ün haberine göre sanatçılar, tüm bu yaşanılanlara tepki gösteren bir video çekti. Yönetmen ve oyuncu Engin Alkan’ın Instagram hesabından paylaştığı videoda, şu ifadeler kullanıldı:

"Tiyatro siyasi rövanşların kaderine bırakılacak"

“Antalya Şehir Tiyatroları dağıtılıyor. 36 yıllık tiyatro, ilk kez sezonu açamadı. 48 sanat çalışanı işten çıkarıldı. Sanat yönetmeni ve idari müdür görevden alındı. 24 oyun oynanamaz hale geldi ve çöpe atılıyor. Türkiye’de 6 şehir tiyatrosuna örnek olmuş yönetmelik usulsüz bir şekilde değiştiriliyor. Bu yönetmeliğe göre genel sanat yönetmeni adayı olabilmek için şehir tiyatrosunda 5 yıl kesintisiz olarak çalışmış olmak gerekiyor. Sanat yönetmeni tiyatronun sanat çalışanları tarafından demokratik bir seçimle seçiliyor. Yani tiyatroyu tiyatrocular yönetiyor. Yönetmelikte yapılmak istenilen değişiklik ile artık istenen herhangi biri, hangi meslekten olursa olsun, sanat yönetmeni seçilebilecek. Yani sanat çalışanlarının seçme ve seçilme hakkı ellerinden alınacak. Yani tiyatro siyasi rövanşların kaderine bırakılacak. Siyaset elini sanattan çeksin. Herkes bildiği işi yapsın.”

Belediye: Yasaların gereği yapıldı

Konuya ilişkin görüşülen Antalya Büyükşehir Belediyesi ise meseleye dair iki önemli noktanın bulunduğunu aktardı. İşten çıkarılan tiyatrocuların, işe başladıklarında saat ücretli bir sözleşme ile işe alındığını ifade eden bir belediye yetkilisi bu sözleşme ile işe alınanların sadece eğitmen ve öğretmenlerin olabileceğini ve ŞT’de oyuncu olmalarının yasalara takıldığını söyledi ve ekledi: “Bu sebeple 2016’da bir soruşturmanın yapılmış ancak tüm uyarılara rağmen herhangi bir şekilde eyleme geçilmemiş. Son olarak ise Teftiş Kurulu tarafından bu sözleşmeye tabi mevcut sanatçıların işten çıkarılmalarına yönelik bir yazı geldi. Mecburiyetten doğdu.”

Yönetmeliği değiştirdik

İkinci olarak ise İstanbul ve Eskişehir Şehir Tiyatroları’na benzer demokratik bir yapılanmaya gitmek istediklerini söyleyen aynı belediye yetkilisi, genel sanat yönetmenliği görevinin şartlarını değiştirdiklerini söyledi. Yetkili, açıklamasında “Daha önce 5 yıl belediye içerisinde hizmet etme şartı varken biz bunu kaldırdık. Yerine, sinema ve sahne sanatlarından mezun olma ve devlet memuru olma şartı getirdik. Böylelikle işin ehli insanların bu görevde olmasını arzu ettik” dedi.

Tiyatroseverlerden eylem

Öte yandan geçtiğimiz günlerde AŞT’nin hâlâ perde açmamasını protesto etmek isteyen yaklaşık 30 kişi, Belediye önüne geldi ve yaşanılanları protesto etti.