Politika

Ankara-Washington hattında yakın temas sürüyor; Fidan ve Blinken bu kez Brüksel’de görüştü, PKK ele alındı

Bu, Bakan Fidan'ın ABD'li mevkidaşı Blinken ile ocak ayından bu yana gerçekleştirdiği en az dördüncü yüz yüze görüşme oldu

04 Nisan 2024 19:03

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi. Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi kapsamında bir saatlik görüşme yapan iki bakan, terör sorunu, Ukrayna savaşı ve NATO ile ilişkileri ele aldı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, NATO ile ilişkilerin de değerlendirildiği Fidan-Blinken görüşmesinde, ittifakın başına geçecek olası yeni isim Mark Rutte ile ilgili Türkiye ve ABD'nin görüşleri aktarıldı.

Bir saat süren ve terör sorununun ele alındığı görüşmede Bakan Fidan, PKK’nın Suriye’deki uzantıları olarak nitelendiği gruplara yönelik Ankara'nın görüşlerini aktardı. Toplantıda ayrıca Ukrayna'da devam eden savaş ve Karadeniz gündemi görüşüldü.

Bakan Fidan gündüz saatlerinde Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ve Hollandalı mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile de bir araya gelmiş; görüşmelerde de terörle mücadele konuları ve savunma sanayisi alanında iş birliği ele alınmıştı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, Almanya ve Hollanda dışişleri bakanları ile görüştü

Fidan'ın gündeminde terörle mücadele vardı

Diplomatik kaynaklar, zirve öncesinde verdikleri bilgide Fidan'ın toplantıda NATO'nun terörizmle ortak mücadele etmesi gerektiğini ve bunun ittifakın görevlerinden biri olduğunu vurgulayacağını belirtmişti. Fidan'ın bu doğrultuda müttefiklere Türkiye'nin PKK/PYD/YPG ile mücadelede Türkiye'nin beklentilerini aktaracağı ve "Bazı NATO üyelerinin bu terör örgütleriyle ortaklık ilişkisine girilmesinin kabul edilemez olduğunu" belirteceği bildirilmişti. 

Türkiye ile ABD arasında Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve Washington'ın Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının ardından ilişkilerde bir yumuşama olsa da ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak nitelediği SDG ile ilişkileri başkentler arasında hala önemli bir gerilim konusu. Türkiye sıklıkla bazı Avrupa ülkelerinde PKK'nın faaliyetlerine izin verildiğini vurguluyor.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, NATO toplantısında terörle mücadele çağrısı yapacak; bazı müttefiklerin PKK ile ilişkisinin "kabul edilemez" olduğunu söyleyecek

Kaynaklar ayrıca, "Dışişleri Bakanı Fidan toplantıda, müttefiklerin birbirlerine savunma sanayii alanında yaptırım ve kısıtlama uygulamasının İttifak ruhuna aykırı olduğunu ve NATO’nun güvenliğini olumsuz etkilediğini ifade edecek" demişti. 

Fidan'ın toplantıda Avrupa’nın savunma ve güvenliğinin etkin şekilde sağlanabilmesine yönelik Türkiye’nin görüşlerini de aktarması bekleniyordu.

Fidan, Brüksel'den ayrıldı

Fidan, iki günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının tamamlanmasının ardından Brüksel'den Ankara'ya dönmek üzere hareket etti.

Bakan Fidan, NATO Karargâhında düzenlenen toplantının dün ve bugünkü oturumları sırasında mevkidaşları ile ikili görüşmeler de yaptı.

Ankara-Washington hattında yoğun mesai

Türkiye, yaklaşık 1 yıllık itirazın ardından İsveç'in NATO'ya üyeliğini 24 Ocak'ta Meclis'te onayladı. Meclis'ten geçen kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 25 Ocak'ta Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Katılım Protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda 26 Aralık'ta kabul edilmişti.

Bu gelişmelerin ardından 2021 yılından beri ABD ile ikili ilişkilerin en önemli gündem maddelerinden biri olan ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda bir pazarlık unsuruna dönüşen F-16'ların Türkiye'ye satışı ile ilgili sürece gözler çevrildi.

Türkiye ile ABD arasında Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması ve Washington'ın Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının ardından ilişkilerde bir yumuşama yaşanıyor. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken, ocak ayından bugüne en az 4 kez yüz yüze görüşme gerçekleştirmiş oldu. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki savaşın daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşeceği endişelerinin arttığı bir ortamda, dördüncü Orta Doğu turuna Türkiye'den başlamış ve 6 Ocak'ta hem Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hem de Bakan Fidan'ı ziyaret etmişti. Fidan'la iki saat süren görüşmede Gazze'deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konuların ele alındığı bildirilmişti. 

Bakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüşmüştü. Ukrayna'daki savaş, NATO’nun genişleme süreci, Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmeleri ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmede, ilerleyen dönemde düzenlenecek üst düzey ziyaretlerin takvimi konuşulmuştu. 

Fidan ve Blinken'ın katılımıyla ABD'de 7-8 Mart'ta Stratejik Mekanizma Toplantısı gerçekleştirilmişti. Toplantıya ilişkin açıklamada "Türkiye ve ABD, Stratejik Mekanizma kapsamında, ulusal güvenliklerine tehdit teşkil eden terörizme karşı işbirliğini artırmak, organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığına karışan şebekeleri ele almak amacıyla Türkiye-ABD Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatmıştır" bilgisi paylaşılmıştı. 

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez ABD Başkanı Joe Biden'ın resmi davetlisi olarak Washington'a gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden'le uluslararası zirvelerde görüşmeler gerçekleştirmiş, son olarak geçen Temmuz ayında Litvanya'da NATO zirvesinde bir bir araya gelmişlerdi. İki lider ilk kez Oval Ofis'te buluşacak.