Sağlık

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri:  Şubat ayına kadar ilaç yokluğu daha da artabilir

"Türkiye’de ilaç hammadde üretimi yok, bu anlamda bakıldığında ilaçta neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülkeyiz"

24 Aralık 2021 10:27

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, ilaç krizindeki temel sorunun aslında kur artışlarından öte ilaç hammaddesinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı olduğunu söyledi.  Gül, “ Şubat ayına kadar ilaç yokluğu daha da artabilir” uyarısını yaptı.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre, Gül, "İlaçta bizim en büyük sıkıntımız dışa bağımlılık. Yerli ve milli ilaç politikamız çok gerilerde kalmış duruma. Alternatif yok, jenerik yok; sadece dışa bağımlılık var. Türkiye’de ilaç hammadde üretimi yok, bu anlamda bakıldığında ilaçta neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu sorunun da kısa vadede çözümü yok. Bugün hammadde üretmeye başlasak en az 10 yıl sonra düze çıkabiliriz” dedi.

Gül şu ifadeleri kullandı: 

"İlaç fiyat güncellemesinin yıl içine yayılarak yapılması gerekiyor. Yani yıl içerisinde tek seferde değil de üç veya dört kez fiyat güncellemesi yapılırsa senenin belli döneminde ilaç yokluğuyla karşılaşmanın önüne geçebiliriz. Pandemi öncesi ilaç yokluğu yüzde 4 seviyesindeydi, pandemi döneminde bu oran yüzde 8’e çıktı, şu anda da bu oran yüzde 20’lerin üstüne çıkmış durumda. İlaç yokluğuna 657 kalemle başladık, şu anda bu yokluk binin üzerine çıktı. Şubat ayındaki anlaşmaya kadar bu sayı daha da artabilir. Bu yokun önüne hiçbir şekilde geçemiyoruz. Git gide de artıyor"