Çevre

Amazonlar yanmaya devam ediyor: Ne kadar endişelenmeliyiz?

Amazon Ormanları'nda kontrol altına alınamayan yangınlar dünyayı tehdit ediyor

27 Ağustos 2019 12:57

T24 Dış haberler

Dünyanın en büyük yağmur ormanı Amazonlar’da haftalardır süren yangın devam ediyor. Brezilya’da ordunun savaş uçaklarıyla müdahaleye başlamasına rağmen kontrol altına alınması çok zor olan yangınlar hakkında endişeler sürüyor. 

Bir yanda gezegenin en büyük oksijen kaynağını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanırken, Amazonlar'da bu yangınların her yıl gerçekleştiğini dile getiren farklı görüşler de hızla yayılıyor. Bu tartışmalar doğrultusunda İngiliz The Guardian gazetesinin Amazon Ormanları’ndaki yangınlar hakkında derledikleri şöyle:

Amazon’da neler oluyor?

Brezilya’da meydana gelen binlerce yangın dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazonlar’da çok büyük bir alanın yok olmasına neden oluyor. Ekolojik tahribin yanında yangından çıkan dumanlar dünya atmosferine tehlikeli seviyede karbon salınımına neden oluyor.

Yangınlar her yıl meydana geliyor mu?

Amazon Ormanları’nda her yıl yangınlar oluyor fakat bu yıl yaşanan vakalar normalin çok üstünde: 2019’da yangınların zirve yaptığı tarihte oluşan tahribat, son 15 yılda en çok yangın görülen tarihe kıyasla yüzde 700 daha fazla.

Yangınların sebebi ne?

İnsan kaynaklı yangınların büyük kısmı tarımsal faaliyetler nedeniyle ortaya çıkıyor. Küçük çaplı üreticilerin anız yakması veya yeni tarım alanı yaratmak için ormanları yok etmesi yangınların büyümesine yol açıyor. Bazı arsa sahipleri de arazilerini yasa dışı yollarla genişletmek için ağaçlık alanları tahrip ediyor.

Ne kadar endişelenmeliyiz?

Amazonlar, karbon emisyonuyla mücadelede dünyanın en büyük silahı olmasının yanında önemli bir biyoçeşitliliğe de sahip. Uzmanlar, karbon salınımını dengelemek ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için milyarlarca ağaca ihtiyacımız olan bu dönemde dünyanın en büyük yağmur ormanını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Tıklayın: "İklim değişikliğini önlemek için en etkili yöntem ağaç dikmek"

Ne kadar ormanlık alan yok oldu?

Temmuz ayında son 10 yılın en büyük orman kaybı meydana geldi. Brezilya Uzay Ajansı’nın uydu görüntülerine göre her dakika 5 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yok oluyor. Sadece 1 ayda, 2 bin 254 kilometrekarelik orman alan kül oldu. 2019’un temmuz ayında Amazonlar’da rekor bir orman kaybı yaşandı.

Dünya çapında nasıl önlemler alınıyor?

Pek çok dünya lideri ve Birleşmiş Milletler sekreteri Amazon hakkındaki endişelerini dile getirdi. Bu hafta sonu düzenlenen G7 gündeminde olan yangınlar için üye ülkeler 20 milyon Euro destekte bulunmayı teklif etti. Ancak Cumhurbaşkanı Bolsonaro bu teklifi ülke egemenliğini zedelediği düşüncesiyle reddetti.

TIKLAYIN: Bolsonaro Amazonlar için yapılması planlanan 20 milyon Euroluk teklifi reddetti: "Onların niyeti farklı"