Çevre

Amasya Taşova'da köylüler OSB'ye karşı direniyor; "Topraklarımızı bize verin"

Erdoğan'a "Bize üretim yapın, dağı taşı ekin diyorsunuz, bizim verimli tarlalarımıza beton dökecekler, bizim köyümüzü yok edecekler, bize sahip çıkın" diye seslendiler

05 Kasım 2022 08:21

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) yapılma kararına köy halkı yaklaşık altı aydır karşı çıkıyor.

Cumhuriyet’ten Mehmet Menekşe’nin haberine göre, tarım alanlarında hukuksuz biçimde hayata geçirilmek istenen proje kapsamında dün Samsun Bölge İdare Mahkemesi heyeti, jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında organize sanayi yapılması planlanan bölgede keşif yaptı. Ellerinde Türk bayrağı ve çiçek olan köylü kadınlar ve köy muhtarı Fatma Celep keşif heyeti ve jandarma komutanını karşıladı. “Biz OSB’ye değil, yerine karşıyız” diyen Çambükü köyü halkı otuz yıldır ekip biçtikleri toprakların kendilerine verilmesini istedi.

Çambükü köyü muhtarı Fatma Celep keşif öncesinde yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a seslendi. Celep, “Bize üretim yapın, dağı taşı ekin diyorsunuz, bizim verimli tarlalarımıza beton dökecekler, bizim köyümüzü yok edecekler. Bize sahip çıkın” dedi.

Muhtar Celep, şöyle konuştu:

“1995 Yılında Taşova Kaymakamı Ali Kazgan Bey tarafından, iyi tarım projesi kapsamında, yasal olarak bizlere verilen topraklarda tarımsal üretim yapıyorduk, atalık çiçek bamyası üretiyorduk. Yıllık 6, 7 ton atalık çiçek bamyası ürün rekoltemiz var. Aynı zamanda hayvancılık yapıyorduk. Şu anda resmi kayıtlara göre de 2 bin 751 küçük ve büyükbaş hayvanlarımız var. Köyden kente göç etmedik, bu zamana kadar, bu topraklar da tarımsal üretim yaptık, ülke ekonomisine katkı da bulunduk, katma değer ürettik. Taşova Dörtyol köyüne OSB kurulum kararı alındı ve esnaftan para toplandı, ancak son anda bu karardan vazgeçildi ve OSB kurulum kararı bizlerin rızası olmadan Çambükü sınırları içerisinde bize, 27 sene önce verilen, ekip diktiğimiz, geçimimizi sağladığımız topraklarımız üzerine, dayatma yapılarak OSB kurulmak isteniyor.”