Kültür-Sanat

Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali’ne çağrı: Kaz Dağları’nda talana karşı yaşamı, yasaklara karşı kültür ve sanatı savunalım!

21 Temmuz 2023 13:15

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Altınoluk Şubesi tarafından geçtiğimiz yıl ilk kez olarak düzenlenen Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali’nin ikincisi, bu yıl 9-13 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

AKD Altınoluk Şubesi 2. Altınoluk Alevi Kültür ve Sanat Festivali’ne çağrı yaparken, “Kaz Dağları’nda talana karşı yaşamı, yasaklara karşı kültür ve sanatı savunmaya, gönülleri birlemeye çağırıyoruz” dedi.

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk’ta yapılacak olan festivalin programı da açıklandı. “Yol ve erkân aşkına” sloganıyla düzenlenecek festival semah ve çerağ uyandırması ile başlayacak. İlk gün “Basında ve ustaların objektifinden Aşık Veysel” başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak. AKD Altınoluk Şubesi Başkanı Veli Doğan, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, 27. dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ile halk müziği sanatçısı Dertli Divani ise ilk gün konuşmacı olarak yer alacak.

Festivalin ikinci günü Antandros Antik Kenti kazı alanı gezisi ile başlayacak. Yıldızlar Sanat Topluluğu’nun halk oyunları gösterisini sergileyeceği günde halk bilimci Necdet Kurt,“Bilinmeyen yönleriyle Aşık Veysel” sunumunu yapacak. UNESCO’nun 2023 yılını Aşık Veysel’i anma ve kutlama yılı olarak ilan etmesine dikkat çekilecek.

“Karpuzun içindeki masal” isimli çocuk tiyatro oyunu ile başlayacak olan üçüncü günde ise AKD Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Deniz, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Alevilerin güncel sorunları ve çözüm yolları” başlığı altında konuşacak. Panelin moderatörlüğünü ise 25. ve 26. dönem CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm üstlenecek.

Dördüncü gün, “Alevilerin siyasetteki yeri” başlığı altında 27. ve 28. dönem CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Doç. Dr. Ayfer Karakaya ile gazeteci-yazar Turan Eser’in konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirilecek.

Festival; 13 Ağustos'ta ise Altınoluk Amfi’de sanatçılar Dertli Divani, Gülcihan Koç ve Sasa’nın yer aldığı konser ile sona erecek.