Kültür-Sanat

Altın Portakal'da bir ilk: Cast direktörüne ödül

Ezgi Baltaş, Cahide Sonku Ödülü’nü Feride Çiçekoğlu ile paylaştı

10 Ekim 2021 20:50

T24 Kültür Sanat

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 58'incisi bir ilke de sahne oldu. Ezgi Baltaş, Türkiye'nin en köklü film festivallerinden olan Altın Portakal'da “cast direktörü” olarak ödül alan ilk isim olarak sahneye çıktı.

Bu yıl 58'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 9 Ekim Cumartesi akşamı düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen festivalin ödül töreni, 10 bin kişilik spor salonunda Koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirildi. Ödül gecesine festivalde yer alan filmlerin dünyaca ünlü yönetmenleri, oyuncular, Türk sinema ve televizyon dünyasından sanatçılar ile Antalyalı sinemaseverler katıldı. Festivalde bu yıl, Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarından olan Manavgat yangınına atıf yapan 'Gelecek umutla yeşerecek' sloganıyla yola çıkıldı. Ödül töreninde sunuculuğu oyuncu Şevval Sam ile yazar Yekta Kopan yaptı.

Cast direktörüne ilk ödül

Törende, Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni ve unutulmaz oyucusu adına, 2019 yılından beri "sinema sektöründeki kadın emeğinin görünürlüğüne" dikkat çekmek amacıyla konan Cahide Sonku Ödülü'nün senarist, yazar ve akademisyen Feride Çiçekoğlu ile cast direktörü Ezgi Baltaş'a verildiği açıklandı. Festivallerde film oyuncularını belirleme sürecini yürüten 'cast' dalına özel bir ödül kategorisi açılmazken, 58. Antalya Uluslararası Altın Portakal Ödülleri’nde bir ilk yaşandı.

Türkiye’de ilk kez bir "cast direktörü" Altın Portakal Film Festivali'nde, yönetmen Emin Alper'in başkanlığını yaptığı jüri tarafından ödüle layık görüldü. Jüri üyelerinden yazar Ayfer Tunç, “mesleğine yönelik tutkulu yaklaşımı, sektöre kazandırdığı genç oyuncular ve imza attığı projelerde etkili oyuncu kombinasyonları yaratmaktaki başarısı nedeniyle” ödülü Ezgi Baltaş’ın aldığını açıkladı.

Selman Nacar’ın İki Şafak Arası’nda filmindeki çalışmasıyla ödül alan Baltaş, ödülü alırken yönetmen Seyfi Teoman ve sinema emekçisi Nihan Katipoğlu’nu andı. Baltaş, konuşmasında ödülü “90’larda Batman gibi bir yerde her türlü devlet şiddetinin, patriyarka şiddetinin, babasının şiddetinin gölgesine rağmen ayakta durmayı, dans etmeyi, gülümsemeyi hiç bırakmadan kadın olmayı inatla, neşeyle sürdüren ablası Yeter Baltaş’a" ithaf etti.