Dünya

Almanya'nın ardından Fransa'dan da aşırı sağa desteğin arttığını gösteren anket sonuçları geliyor: Le Pen, iki yılda güvenilirliğini artırdı

Geçen yılki seçimlerde Emmanuel Macron'un rakibi olan aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen'in kamuoyu nezdinde "güvenilirliği" arttı

05 Eylül 2023 15:05

T24 Dış Haberler

Fransa'da Viavoice şirketinin ülkede yayımlanan Liberation gazetesi için yaptığı anket sonuçlarına göre geçen yılki seçimlerde Emmanuel Macron'un rakibi olan aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen'in kamuoyu nezdinde "güvenilirliği" arttı.

2021'de yapılan ankette katılımcıların yüzde 27’si aşırı sağcı siyasetçi hakkında olumlu görüş bildirirken, yeni sonuçlarda bu oran yüzde 37 oldu. Eski sonuçlara göre Le Pen’in, "Fransızlara faydalı çözümler sunabileceğini” düşünenlerin oranı ise 8 puan artarak yüzde 44’e çıktı.

Ayrıca, katılımcıların yüzde 42'si Le Pen’in, "cumhurbaşkanlığına uygun" olduğunu düşündüğünü belirtti. Bu oran 2 yıl önceki anket sonuçlarında yüzde 28'de kalmıştı.

Öte yandan, Fransa'yı içinde bulunduğu güncel sorunlardan çıkarma konusunda Le Pen’in "yetkin" olduğunu düşünenlerin oranı ise 8 puan artarak yüzde 35'e yükseldi.

Almanya'da da aşırı sağa destek artıyor

Avrupa'da aşırı sağın yükselişine ilişkin sinyaller Almanya'dan da geliyor. Son aylarda AfD, muhalefetteki Hristiyan Demokratlar'dan (CDU) sonra ülkedeki en güçlü ikinci siyasi güç haline geldi ve yüzde 21'lik oy oranıyla ülkenin liberal iktidar koalisyonunun tüm üyelerinin önünde yer aldı.

TIKLAYIN | Almanya'da aşırı sağcı AfD'ye destek artıyor: Avrupa'da diğer aşırı sağ partiler merkeze yaklaşırken AfD giderek radikalleşiyor mu?

AfD'nin anketlerdeki rekor seviyedeki konumu, Başbakan Olaf Scholz'un liderliğindeki üç partili koalisyondan duyulan memnuniyetsizliğe bağlanıyor. Ayrıca, Avrupa çapında popülistleri güçlendiren pandemi ve Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere çok sayıda krizin de bu yükselişe eşlik ettiği söyleniyor. Ancak analistler partinin yükselişinin çoğunu protesto oylarına bağlıyor.

Almanya'nın doğusundaki Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde AfD'nin oy oranı ulusal ortalamanın yaklaşık 10 puan üzerinde.