Kültür-Sanat

Ali Şamil - Büyük Taarruz’un Küçük Tanığı | Yönetmen ve yazar Turgut Yasalar’dan Büyük Taarruz’un 100’ncü yılında yeni bir kitap

“Boyu ‘bir on’ olduğu için Büyük Taarruz’un küçük tanığı olarak kendisine saygı duyuluyor ve seviliyordu…”

23 Ağustos 2022 18:37

T24 Kültür Sanat

1916-1922 yıllarının önemli olaylarına tanıklık eden Kurtuluş Savaşı’nın gizli kahramanlarından biri olan Ali Şamil’in hikâyesi; gazeteci, yönetmen ve yazar Turgut Yasalar’ın kalemiyle yeniden hayat buldu. ‘Ali Şamil Büyük Taarruz’un Küçük Tanığı’ adıyla yayımlanan kitap raflardaki yerini aldı.

Nemesis Yayınları arasında çıkan kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi, Kurtuluş Savaşı yılları ve ardından Cumhuriyet’in kuruluş ve inşa ediliş sürecine uzanan ilginç bir serüveni okurla buluşturuyor.

Kitabın yayınevi tarafından hazırlanan tanıtım bülteni şöyle:

“Ali Şamil’in Ahlat’tan başlayan hayat serüveni, Enver Paşa’dan Sultan Vahdettin’in damadı İsmail Hakkı Bey’in dostluğuna, Mustafa Kemal Paşa tanışmasına kadar varan şaşırtıcı olaylarla bezeli. Osmanlı’nın çöküşüne saraydan, Türkiye’nin doğuşuna ise cepheden tanık olan Ali Şamil’in anılarıyla o heyecan dolu günler adeta yeniden canlanıyor.

Ali Şamil, hakkında anlatılanlarla herkesin merak konusuydu. Boyu “bir on” olduğu için Büyük Taarruz’un küçük tanığı olarak kendisine saygı duyuluyor ve seviliyordu. Mardin’e teftiş için gelen Enver Paşa ile tanıştığında yirmi yaşındaydı. Sevimliliğiyle Paşa’nın dikkatini çekti ve birlikte İstanbul’a geldiler. Ali Şamil, önce Enver Paşa ve eşi Naciye Sultan’la; Enver Paşa’nın yurtdışına kaçması sonrası Sultan Vahdettin’in büyük kızı Ulviye Sultan ve eşi son sadrazam Tevfik Paşa’nın oğlu İsmail Hakkı Bey ile yaşadı. İsmail Bey, Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere evden gizlice kaçarken o da yanındaydı. Ankara’da Mustafa Kemal’le buluştular ve Batı Cephesine savaşmaya gittiler, Büyük Taarruz’a katıldılar.

Tarihimizin en önemli olaylarına şahitlik etmiş Ali Şamil, 1955 yılının Ramazan ayında başından geçenleri kıraathanesinde toplanan insanlara anlatmaya başladı. Yaşlısı genci, herkes bu anıları bir ay boyunca can kulağıyla dinledi.

Turgut Yasalar, yakın tarihimizin önemli şahsiyetlerinin ve olaylarının bilmediğimiz yönlerine, Büyük Taarruz’un perde arkasına Ali Şamil’in anlatımıyla ışık tutuyor.

Tarihin tozlu sayfalarında belki de unutulup gidecekken, bir kez daha hatırlatan, hatırlatmakla kalmayıp o günlere ışık tutan Turgut Yasalar, Büyük Zafer’in 100. yılı anısına bu sımsıcak hayat serüvenini okurlarıyla buluşturuyor.”

Turgut Yasalar kimdir?

1956 Bursa doğumlu olan Yasalar’ın özgeçmişi Vikipedi’de yer alan bilgilere göre şöyle:

“1998 yılında yaptığı ‘Leopar’ın Kuyruğu’ filminin senaryosu aynı yıl Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülüne layık görüldü. Sinemaya olan ilgisi henüz lise çağlarındayken başlayan Turgut Yasalar, 1975-85 yılları arasında Günaydın gazetesi, İSTA Haber Ajansı, Politika, Milliyet ve Dünya gazetelerinde çevirmenlik, muhabirlik ve redaktörlük yaptı.

1985 yılında reklamcılığa geçen Yasalar, çalıştığı ajanslarda yazarlık ve müşteri temsilciliği yaptı, reklam ve tanıtım filmlerinin yapımlarında görev aldı. Aylık sinema dergisi Antrakt ile haftalık Sinema gazetes'nin kurucu ortağı ve yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu.

1993 yılında yeniden kurulan Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Aynı zamanda Senaryo Yazarları Derneği (SENDER), Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) ve Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Sinebir) üyesi. 2006 yılında senaryosunu yazıp yönettiği ‘Sis ve Gece’ filmi önemli eserleri arasında bulunuyor.

İlk kitabı ‘Ben Bir Dahiyim Ama Henüz İlk Filmimi Çekmedim' adıyla yayımlanan, ardından minibüs hikâyelerini derlediği ‘Müsait Bir Yerde İnecek Var’ adlı kitabı yayımlanan Yasalar, İş Bankası Kültür Yayınları için çocuk kitapları yazıyor.”