Çevre

Alakır'da su kaynakları HES şirketi tarafında kesilen Günal ve Erkutlu açtıkları davayı kazandı

Günal ve Erkutlu'nun mücadelesi sonucunda 3 HES projesi yapılamaz hale gelmişti.

18 Aralık 2019 12:53

Alakır Vadisi'nde Hidroelektrik Santrallere (HES) karşı verdikleri mücadeleyle tanınan, toprak evlerinin yanındaki arazi kazılıp, yeraltı su kaynağı HES şirketince kesilen Tuğba Günal ile Birhan Erkutlu, açtıkları davayı kazandı.

Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu, Twitter'dan yaptıkları açıklamayla açtıkları davayı kazandıklarını duyurdular. Alakır Nehri hesabından yapılan açıklamada, "Kazandık canlar. Hesçilerin sınırımızdaki araziyi satın alıp kepçe ile kazarak kestikleri kaynak suyumuza karşı açtığımız davada mahkeme bugün lehimizde karar verdi. Başta avukatımız olmak üzere bu süreçte bize destek olan tüm can dostlarına bin şükran" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Mahkemenin kararı doğrultusunda çifte, 2 Şubat 2018'den itibaren su verilmeye başlandı. Bu süreçte, evlerinin yakınında, geceleri zaman zaman silah seslerinin duyulması üzerine çift, arazilerinin bazı noktalarına gece görüşlü kameralar kurdurdu.

Çiftin sürdürdüğü hukuki mücadeleler sonucu 2017'de, Bakanlar Kurulu kararıyla Alakır'da 2 HES projesinin bulunduğu 724 bin metrekarelik alan 'Kesin Korunacak Hassas Alan (birincil)', 8 milyon 322 bin metrekarelik alan 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı (ikincil) ve 251 bin metrekarelik alan da 'Sürdürülebilir ve Kontrollü Kullanım Alanı (üçüncül)' ilan edildi. Bu karar sonrası 3 HES projesi de yapılamaz hale geldi.