Çevre

AKP'li vekil Alagöz'ün madeni, Harşit Vadisi'ni tehdit ediyor: Bölgeye yönelik çevre felaketi uyarısı

Sağlık Bakanlığı'na kuduz aşısı sağlayan Keymen İlaç'ın sahibi olan AKP Milletvekili Cantürk Alagöz, kamudan yaklaşık 43 ayrı ihale alarak büyük bir gelir elde etmişti

15 Ağustos 2024 07:09

AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz'ün sahibi olduğu madenin, Giresun Harşit Vadisi'nde çevre kirliliğine yol açtığı belgelendi. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucu madene 465 bin TL para cezası kesildi. Ancak bölge halkı, madenin atık havuzunun patlamak üzere olduğunu ve büyük bir çevre felaketine neden olabileceğini belirtiyor.

Maden, Doğankent ilçesine bağlı Çatalağaç Köyü'nde kurşun, çinko ve bakır çıkartmakta olup, 18 Nisan 2024'te yapılan analizler sonucunda bölgedeki su kaynaklarının kirlendiği tespit edildi. Alınan numuneler, Derin Dere'nin maden faaliyetleri nedeniyle kirlendiğini gösterdi. Geçen yıl da benzer bir durum nedeniyle madene daha düşük bir ceza kesilmişti.

Bölge sakinleri, sürekli artan bu çevre tahribatına karşı endişelerini dile getiriyor. Derin Dere, bölge için önemli bir su kaynağı olup, madenin atık su havuzunun doluluğu ve patlama riski halk arasında ciddi kaygılara neden oluyor. Ayrıca, Alagöz Maden'in ÇED sürecinde kapasite artırımı talep ettiği ve atık depolama havuzunu 10 kat büyütmek istediği bildirildi.

İmar rantı sağlanmıştı

Covid-19 salgını sırasında Çin'den yapılan aşı tedarik sürecinde usulsüzlük iddiasıyla anılmış olan Alagöz, milletvekili seçilmeden kısa süre önce, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Mustafa Kemal Mahallesi'nde bulunan ticaret alanı statüsündeki arazisinin inşaat alanını (emsal) artırmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne başvurmuştu. Teklif, CHP, MHP ve İyi Parti gruplarının ret oylarına rağmen AKP'li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Bakanlığa aşı satmıştı

Sağlık Bakanlığı'na kuduz aşısı sağlayan Keymen İlaç'ın sahibi olan AKP Milletvekili Cantürk Alagöz, kamudan yaklaşık 43 ayrı ihale alarak büyük bir gelir elde etmişti. Keymen İlaç'a bu ihaleler kapsamında devletin kasasından yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL ödenmişti.

TIKLAYIN - Pazarlık usulüyle 159 milyon TL'lik ihale: AKP Iğdır Milletvekili Alagöz, bakanlığa kuduz aşısı satmış