Gündem

Bahçeli'nin tepki gösterdiği AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 'görevden affı'nı istedi; yerine Özlem Zengin atandı

Ünal, “Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir" ifadelerini kullanmış, başta Bahçeli olmak üzere birçok siyasi isimden tepki gelmişti

Özlem Zengin - Mahir Ünal

31 Ekim 2022 18:58

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, “Cumhuriyet'in Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir" diyerek sert tepki gösterdiği AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Bugün itibarıyla Grup Başkan Vekilliği görevimden affımı talep ettim." açıklamasını yaptı. AKP MYK'nın toplanmasının hemen ardından gelen istifada Mahir Ünal'dan boşalan AKP Grup Başkanvekilliği görevine Özlem Zengin atandı. 
 
Twitter'dan 'görevden affını' istediğini duyuran Ünal'ın açıklaması şöyle:
 
"Bugün itibarıyla Grup Başkan Vekilliği görevimden affımı talep ettim. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a bugüne kadar şahsıma duyduğu güven ve verdiği sorumluluklar için müteşekkirim. Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım."
 
 

Yerine gelen isim Özlem Zengin oldu 

AKP Tokat Milletvekili Özlem Zengin, Mahir Ünal'dan boşalan Grup Başkanvekillik görevine atandı. 
 
Özlem Zengin

Kılıçdaroğlu ve Akşener de tepki göstermişti

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Cumhuriyetin edebiyata, düşünce dünyamıza, bilime ve eğitime katkılarını; Cumhuriyetin ne büyük bir şahlanış olduğunu; bu aziz milletin oyuyla seçilmiş olan bir vekile, anlatmak zorunda olduğum için gerçekten utanç duyuyorum! Neymiş? Bu Türkçe ile düşünce üretilmezmiş. Bu sözleri, cahillikle açıklamaya kalkmak, cahillik kavramının içini boşaltmak olur. Bu düpedüz patolojik bir Cumhuriyet nefretine kılıf bulma gayretidir. Ve tepeden tırnağa, art niyetlidir" açıklamasını yapmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Biz bilmez miyiz Asrika’yı, Sadat’ı… Ama Mahir Ünal’a söyleyin; bu sözlerinin fikir babaları, bizi karşılarında görünce içeriye kaçtı” demişti.

Cahit Özkan da görevden alınmıştı 

Türkiye- Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkileriyle ilgili açıklamaları parti içerisinde tartışma ve tepkilere yol açan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan da görevden alınmıştı. Özkan, bir canlı yayında Türkiye ile ilişkilerin normalleştiği bir dönemde BAE'ye ilişkin "Baktı ki Türkiye'ye diz çöktüremiyor, teslim oldu" ifadelerini kullanmıştı. 

Cahit Özkan

 

 Sözleriyle tepki topladıktan sonra 'görevden affı'nı isteyen Mahir Ünal kimdir? 

1 Temmuz 1966'da Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdu. Akademisyen ve siyasetçidir.

İlk ve ortaokul öğrenimini Elbistan'da tamamladıktan sonra eğitim hayatına İstanbul'da devam etti. 1984 yılında İstanbul Bahçelievler Koca Sinan Lisesi’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni 1991 yılında bitirdi. Yüksek lisansını 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Anabilim Dalı’nda tamamladı.

1992 yılında öğretmenlik görevine başladı, bu görevinin sonrasında kent çalışmaları, yerel yönetimler ve siyasal iletişim konularında danışmanlık hizmetleri verdi. 2005 yılında İTO'da müşavirlik, 2007-2009 yılları arasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.

2003 yılında ise AK PARTİ Siyaset Akademisi’nde dersler verdi ve 2004 yılından bu yana gerçekleşen tüm seçimlerde de AK PARTİ seçim kampanyasını hazırlayan strateji ekiplerinde yer aldı. Mahir Ünal; ayrıca Irak, Malezya, Kıbrıs, Lübnan, Mısır gibi birçok ülkede seçim kampanyalarını yöneten strateji ekiplerinde görev aldı. 2009 yılında AK PARTİ 3. Olağan Büyük Kongresinde MKYK Üyeliğine seçildi ve AR&GE Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Aynı yıl AK PARTİ Siyaset Akademisi Koordinatörlüğü’nü de üstlendi. 24, 25, 26 ve 27. dönemde Kahramanmaraş Milletvekili seçilirken; 2011 Genel Seçimlerinde Grup Başkanvekilliği görevine getirildi.

64. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. 3. Olağanüstü Büyük Kongre sonrasında AK Parti Tanıtım ve Medya'dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerini üstlendi. 6. Olağan Kongre itibariyle Tanıtım ve Medya'dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. 24 Mart 2021 AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresinde yapılan görev değişimiyle 31 Mart 2021 tarihinde AK Parti Grup Başkanvekilliğine seçildi. Arapça ve İngilizce bilen Ünal, evli ve 2 çocuk babasıdır. 

 
 

Ne olmuştu? 

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gençlik buluşması ve konferans etkinlikleri kapsamında 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda, “Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Ünal, Twitter hesabından eleştirilere yanıt vererek, "Buradan bir düşmanlık çıkaramazsınız" diyen Ünal,  "Bugün “Bir Kitap Okudum” etkinliğinde gençlerle Cemil Meriç’in Bu Ülkesini konuştuk. Kamus bir milletin hafızasıdır cümlesinden yola çıkarak yaptığım değerlendirme Cumhuriyet’e dönük değil kültür devrimi olarak yapılanlara dair bir tespittir. Buradan bir düşmanlık çıkaramazsınız." ifadelerini kullanmıştı. 

Ünal’ın bu sözlerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de tepki göstermişti.

 

 

 

TIKLAYIN | Bahçeli'nin ardından MHP'li Vahapoğlu'ndan AKP'li Ünal'a tepki: Hadsize had böyle bildirilir

TIKLAYIN | Atatürkçü Düşünce Derneği Kocaeli Şubesi'nden AKP'li Mahir Ünal hakkında suç duyurusu

TIKLAYIN | Bahçeli, isim vermeden AKP'li Ünal'a tepki gösterdi: Talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir

TIKLAYIN | AKP'li Ünal: Kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim alfabemizi, dilimizi, bütün düşünmemizi yok etmiştir


AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gençlik buluşması ve konferans etkinlikleri kapsamında 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda konuştu.

 Ünal, gençlik buluşması ve konferans etkinlikleri kapsamında 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda “Yerelden Evrensele Şehir Ufku: Kahramanmaraş Örneği” başlıklı konferansta konuştu. Ünal, "Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Mesela Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate yani dile dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi MAO’nun Çin’de yaptığı kültürel devrimdir ve o da dile dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir." İfadelerini kullandı.

Cemil Meriç’in kaleme aldığı ‘Bu Ülke’ adlı kitaptan alıntılar yaparak gençlere seslenen Mahir Ünal, “Bugün konuştuğumuz Türkçe’nin düşünce üretebilmesi mümkün değildir. Bugün konuştuğumuz Türkçe ile bir düşünce üretemeyiz sadece ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz, konuşma ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Mesela melül, mahsun, inkisar, keder, hüzün, buhran bunların hepsini tek bir kelimeyle ifade ediyoruz; stresliyim” dedi." />