Politika

AKP'den "belediyelere haciz" mesajı: 10 yıl süre verdik ödemediler; icra yoluyla takip edebilirler

"Bu bir darbe değil, tahsilat işidir"

25 Temmuz 2024 12:39

AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyelerin SGK'ya olan borçlarının tahsil edileceğini açıklamasıyla gündeme gelen tartışmalara ilişkin, "En son SGK'dan aldığımız rakam, 100 milyar lira civarına yakın bir borç olduğunu biliyoruz. 2019, 2021, 2023 yıllarında yeniden yapılandırma yaptık ve belediyelere de 10 yıllık süre verdik. Ona rağmen bu işi yapmıyorlarsa yaptıkları işlerde yanlışlık var" dedi. "Bu, bir darbe değil, aslında devletin alacak tahsilat işidir. Belediyelerden neden tahsil etmeyelim? Ayrım yapmıyoruz. Hangi belediyenin borcu varsa tahsilat yapılacaktır" diyen Elitaş, "Şu andaki tahsil yolu haciz. İcra yoluyla takip edebilirler" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Erdoğan "CHP'li belediyelerden tahsilat başlıyor" demişti: Hükümet 96 milyar liralık prim alacağı için harekete geçti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP'yi hedef alan "Belediyeleriniz SKG'ya olan birikmiş borçlarını ödesinler. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır" açıklamasının ardından hükümet harekete geçti. Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam prim borcunun 96 milyar lirayı bulduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan"Bu noktada yapılması gereken neyse, usulüne uygun şekilde duruma müdahale edilmesi gerekiyor. SGK'ye olan prim borçlarının bir an önce tahsil edilmesi gerekiyor" dedi. Bakan Işıkhan, "Tüm borçlu belediyelere, herhangi bir parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdik" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'tahsilat başlıyor' açıklamasına Özgür Özel'den yanıt: Mali darbe yapmaya çalışıyor, şantaja boyun eğmeyiz

TIKLAYIN - CHP’li belediyeleri hedef alan Erdoğan, İBB’yi ne kadar borçla devretmişti?

"Süre verdik, ödeme yapmadılar"

Katıldığı televizyon programında konuyla ilgili soruları yanıtlayan AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ise şunları söyledi:

"En son SGK'dan aldığımız rakam, 100 milyar lira civarına yakın bir borç olduğunu biliyoruz. 2019-21-23 yıllarında yeniden yapılandırma yaptık ve 5 yıllık süre verdik. Belediyelere de 10 yıllık süre verdik. Ona rağmen bu işi yapmıyorlarsa yaptıkları işlerde yanlışlık var. Emlak vergisi toplayan belediyelerdir. Eskiden Büyükşehir Belediyesi toplayıp ilçe belediyelerine veriyordu. İlçe belediyeleri emlak vergilerini kendileri topluyor. Belediyeler kaynaklarını doğru harcarsa borçlanma artmaz. Önemli bir durum. Şu andaki tahsil yolu haciz. İcra yoluyla takip edebilirler.

"Bu bir darbe değil"

Özgür (Özel) Bey mevzuatları pek bilmediği için söylediği konularda çelişkiler var. Bu bir darbe değil, aslında devletin alacak tahsilat işidir. Belediyelerden neden tahsil etmeyelim? Bugüne kadar var olan bir şey. Ayrım yapmıyoruz. Hangi belediyenin borcu varsa tahsilat yapılacaktır. Nitekim tüm belediyelerle, yeniden yapılandırma, kamu alacaklarının vergi barışı diye ifade ettiğimiz süreçte, biz esnafların odalara olan borcunu da yapılandırdık. Bütün borçları yapılandırdık."