Politika

AKP'de 2. Fakıbaba vakası mı; Kasım Gülpınar bağımsız aday mı olacak?

Zeynel Abidin Beyazgül'e karşı parti teşkilatlarında tepkiler olduğu ileri sürüldü

Kasım Gülpınar, AKP'de 3 dönem milletvekilliği yaptı.

23 Ocak 2024 10:13

Ankara'da düzenlenen Aday Tanıtım Toplantısı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayını Zeynel Abidin Beyazgül olarak açıklamasının ardından, AKP Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Kasım Gülpınar'ın partisinden istifa ettiği iddia edildi. Gülpınar’ın Beyazgül’e karşı bağımsız aday olabileceği ihtimali gündemde. 

AKP, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak mevcut başkan Zeynel Abidin Beyazgül’ü ilan etti.

Gazeteci Fatih Atik, Beyazgül’e karşı parti teşkilatında ve il genelinde tepkiler olduğunu ve eski Şanlıurfa milletvekili Kasım Gülpınar'ın karar üzerine partiden istifa ettiğini söyledi. 

Gülpınar’a yakın isimler istifayı doğrularken, Gülpınar’ın Beyazgül’e karşı bağımsız aday olabileceği ihtimali doğdu. 

AKP’de 3 dönem milletvekili olan Kasım Gülpınar'ın Şanlıurfa’da çok güçlü ve sevilen bir isim olduğunu kaydeden Atik, "Şanlıurfa’da 2. Fakıbaba olayı yaşanır mı izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Fakıbaba olayı nedir?

Ahmet Eşref Fakıbaba, AKP adayı olarak girdiği 2004 yerel seçimlerinde Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi. 2009 yerel seçimleri öncesinde partisindeki temayül yoklamasında birinci olmasına karşın aday gösterilmeyince istifa ederek, seçimlerde bağımsız aday olduğunu açıkladı.

Saadet Partisi, Fakıbaba'nın adaylığına açık destek verdi. 29 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 44'ünü alarak birinci olan Fakıbaba, yeniden Şanlıurfa Belediye Başkanı seçildi.