Bilim / Teknoloji

Akıllı telefonundan 100 bin dolar için vazgeçen yarışmacı: Akıllı telefon kullanımına asla geri dönmeyeceğim

Yarışmanın 245 gününü geride bırakan Elena Mugdan, arama ve metin tabanlı bir telefon kullanabiliyor

06 Ekim 2019 17:23

2018 yılının Aralık ayında bir yarışma başlatarak 1 yıl boyunca akıllı telefon kullanmamayı başaran 1 kişiye 100 bin dolar ödeyeceğini ilan eden ABD merkezli Vitaminwater firmasının seçtiği yarışmacı, yaptığı açıklamada "Bu yarışma bittiğinde akıllı telefon kullanımına asla geri dönmeyeceğime karar verdim" dedi. 

Shiftdelete'de yayımlanan bir habere göre, yapılan başvuruların ardından bu zorlu mücadelede yarışması için 29 yaşındaki Elana Mugdan seçildi. 

Bu yılın Ocak ayında başlatılan yarışmanın doğruluğu, Instagram ve Twitter hesabından yapılan "contest" ve "nophoneforyear" etiketleri vasıtasıyla neden akıllı telefon kullanmadığını açıklayan bir ileti üzerinden takip ediliyor. 

Yarışmanın sonlanmasına 120 günü kalan Mugdan, sadece arama ve metin tabanlı mesaj atabilme özellikleri bulunan Kyocera marka bir telefon kullanarak bu yılı geçiriyor. 

Hayatını roman yazarlığı yaparak sürdüren Mugdan, yarışmanın sonunda 'Yalan Dedektörü Sınavı'na da tabii tutulacak. 

Yarışma boyunca herhangi bir masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullanabilen Mugdan, akıllı hoparlörlerden de yararlanabiliyor. 100 bin dolarlık ödül için iPhone 5S cihazından vazgeçen Mugdan, resmi adı “Scroll Free for a Year” olan yarışmanın 245 gününü geride bıraktı.

Konu hakkında konuşan yarışmacı, herhangi bir akıllı telefon kullanmaktan kaçınmanın onu özgür kıldığını söylerken, sağlığı için kötü olan alışkanlıklarından bazıları hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunu belirtti. Yarışmacı sözlerine şöyle devam etti: 

“Hayatımı yavaş yavaş, günden güne, ama emin adımlarla idame ettiriyorum. Telefonlarını sürekli kontrol eden, birbirlerine telefonlarını gösteren ve özçekim fotoğrafları çeken insanlardan uzak durmak, bana herkesin ne kadar bağımlı olduğu gerçeğini vurguladı. Şu anda kendimi biraz tedirgin ve garip bir şey arayan bir yabancı gibi hissediyorum. Bu yarışma bittiğinde akıllı telefon kullanımına asla geri dönmeyeceğime karar verdim."

Toplumdan kopuk bir yaşam 

8 ay boyunca hiçbir şekilde akıllı telefon kullanmayan Mugdan, bu sebeple daha önce Seattle – Tacoma Uluslararası Havaalanı’nda neredeyse mahsur kalıyordu. Mugdan’ın başına gelen olayın sebebi, ulaşması gereken kişinin telefon numarasını yanlış yazmasıydı. Doğru numarayı bulamayan Mugdan, Uber veya taksi de çağıramadı.

Arabasının kontrol motorunda çıkan bir sorun sebebiyle aracını bilmediği bir yerde durdurmak da Mugdan'ın başına gelen bir diğer sorundu. 

GPS olmadan nerede olduğunu çözemeyen Mugdan, buna ek olarak, en yakın mola yerinin ne kadar uzakta olduğunu da kestiremedi. Video veya fotoğraf paylaşamı yapamayan Mugdan, yaşadığı olayın toplumdan kopuk bir yaşam anlamına geldiğini ifade ediyor.