Sağlık

Akıllı telefon kullanımına bağlı el rahatsızlıkları artıyor

Araştırmaya göre, yaygınlaşan başparmağı ağrılarının temelinde aşırı telefon kullanımı var

17 Haziran 2019 11:07

İspanya’da Malaga Üniversitesi, İtalya’da Don Carlo Gnocchi Vakfı ve ABD’de Gannon Üniversitesi’nin yaptığı ortak çalışmanın sonuçlarına göre, gençler arasında çok yaygın görülen başparmağı ağrısının temelinde, aşırı telefon kullanımı var. Araştırmaya göre, teknolojik gelişmeler başparmağımızın genetik değişimine neden olabilir.

2017’de yapılan araştırmaya göre, 1000 İngiliz’in yüzde 31’i ‘akıllı telefon kullanımına bağlı el incinmesi’ yaşamış. Bu araştırmadan sonra tasvir edilen, akıllı telefon kullanımına en uygun el şekli şöyleydi:

Evrimsel biyolog Prishita Maheshwari-Aplin, bu tasvir için: “Parmaklarımızın bu şekilde evrimleşmesi için çok fazla jenerasyon geçmesi gerekiyor” demişti. “Teknolojinin gelişme hızını da göz önüne aldığımızda, elimizin bu hale gelmesi için gereken sürede akıllı telefonlar tarihe karışmış bile olabilir” diye de ekleyen Aplin, elimizin bu hale gelmesinin çok da mümkün olmadığını söylemişti.

iNews’da yer alan habere göre ise günümüzde çocuklar, okullarda dokunmatik ekranların da yaygınlaşmasıyla ellerini kalem tutmaktan çok ekran kaydırmak için kullanıyor.  

Yapılan yeni araştırmada yer alan Malaga Üniversitesi profesörü Raquel Cantero açıklamasında: “İnsan yapısı değişiyor. Bu çalışmada körelmiş başparmağı vakasıyla çok daha fazla karşılaştık, şimdiden Iphone Tendiniti’nden (akıllı telefon kullanımına bağlı tendon iltihaplanması) bahsediyoruz” dedi.

Bu sonuçlar üzerine araştırmacılar, başparmağı kullanımımızdaki bu değişimin beyin yapışımızı değiştirip değiştirmeyeceği sorusu üzerinde duruyor.  Cantero açıklamasında: “Primatların ağaçlardan inip ellerini kullanma biçimlerini değiştirdikten sonra beyin yapılarında yaşanan değişimi göz önünde bulundurarak, günümüzde insanların başparmaklarını kullanma alışkanlarını değiştirmesi bu konuda bir dönüm noktası olacak mı merak ediyoruz” diye ekledi.