Çevre

Akbelen direnişi sürerken, Kaz Dağları’nda bakır madeni için çalışmalar hızlandırıldı

Dava süreci devam ediyor, toprağını satmayan köylüler "kamulaştırma" tehdidiyle karşı karşıya

Fotoğraf: cumhuriyet

11 Ağustos 2023 06:32

Muhalefetin "5’li çete" olarak adlandırdığı Limak Holding ve İÇTAŞ, Muğla’daki Akbelen Ormanı’nı maden için keserken, Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri Anonim Şirketi de Kaz Dağları’nda kıyım yapmak istiyor. Şirketin dava süreci bitmeden bakır madeni için çalışmalarını hızlandırdığı belirtiliyor.

Arazilerini satmayan yöre halkı ise, “kamulaştırırız” tehdidiyle karşı karşıya. 294 bin ağacın yer aldığı alandaki projeyle yapılacak madenin 100 binin üzerinde insanın bir yıllık suyunu tek başına tüketeceği belirtiliyor.

Dava süreci şimdiye kadar nasıl işledi?

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, şirket, Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi için geçen sene 26 Temmuz’da çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı almıştı. Bunun üzerine başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası olmak üzere birçok kurum ve yurttaş dava açtı. Açılan davaların ardından ÇED olumlu kararının, “hukuka aykırı” olduğu kararına varıldı. Kararın ardından şirket proje sürecini tekrar başlattı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre de projeye 14 Mart’ta yeniden, “ÇED olumlu” kararı verildi. Verilen iznin hukuka aykırı olduğunu düşünen yurttaşlar ve kurumlar ikinci davayı da açtı.

Süreç devam ederken geçen aylarda Cengiz Holding bölgedeki taşınmazları satın almak için adım atmıştı. Bölgenin bağlı olduğu Çan Noterliği’ne giden yazıda, “Söz konusu taşınmazın satın alınması için 1 Ağustos’ta pazarlık görüşmeleri yapılacaktır. Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde taşınmazın Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için talepte bulunulacaktır” denildi.

Görüşmelerin ardından anlaşma sağlanamadı. Köylüler arazilerini satmak istemedi. Geçen martta kamulaştırma için görüşmeler yapılmış, ancak köylüler yine arazilerini vermek istememişti. Köylüler de kamulaştırma kararına karşın dava açmıştı.