Kültür-Sanat

Akbank Sanat, kopya esere verildiği ortaya çıkan 'Günümüz Sanatçısı Ödülü'nü geri aldı!

Alex Merritt’in orijinal eseri (solda) ile Zeynep Sude Can’ın kopyaladığı eser

06 Haziran 2022 16:40

Berna Abik

Çağdaş Sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla Akbank Sanat’ın Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ile birlikte düzenlediği Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Yarışması’nda ödüle layık görülen eserlerden biri üç yıl önce yapılan bir kopya eser çıktı.

Kazanan sanatçılara toplamda 115 bin TL ödülü eşit olarak dağıtan Akbank Sanat, Instagram hesabında ödül kazanan sanatçıların işlerini ve sergi duyurusunu paylaştı.

Paylaşımdaki ilk görsel, Zeynep Sude Can’ın Alex Merritt’in  Instagram hesabında (@alexmeritt81) üç yıl önce paylaştığı ‘The Stranger’ isimli eserinden kopyalanmış olan işiydi. Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine Akbank Sanat görseli kaldırdı ve altına şu ifadeleri yazdı:

Akbank 40. Günümüz Sanatçıları sergisinde yer alan Zeynep Sude Can’ın eseri ile ilgili sosyal medya üzerinden aldığımız geri bildirimler üzerine yaptığımız incelemede sanatçının “Kendine Bak” adlı çalışmasının sanatçı Alex Merritt’in “The Stranger” adlı eserinden yola çıkarak üretildiği değerlendirmesine vardık.

Akbank Sanat, Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Yarışması jüri üyeleri olarak Zeynep Sude Can’ın eserinin sergiden çıkarılması ve ödülünün geri alınmasına ilişkin kararımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

Akbank Sanat yetkilileri, T24’ün sorusu üzerine, açıklama konusunda, sosyal medya üzerinden paylaşılan metinle yetineceklerini söylediler.

 


Babacan: Savcılık da mahkeme de duysun; Gezi Davası'yla ilgili şahsi bir mağduriyetim yok

Bakan Nebati: Artan enflasyon karşısında gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın alım gücünü korumak için yoğun çaba sarf ediyoruz

Akbank Sanat, kopya esere verildiği ortaya çıkan 'Günümüz Sanatçısı Ödülü'nü geri aldı!

Mahfi Eğilmez: Kur korumalı mevduat hesabı dolarizasyonu artırdı

AKSOY Araştırma: Halkın yüzde 39'u Erdoğan’ın kullandığı “sürtük” kelimesini “doğru” buluyor; sonuç AKP'nin sarstığı toplumsal barış sorununu gösteriyor!

Döviz kurları haftaya yükselişle başladı; dolar 16,60 lirayı aştı

Dünyanın en iyi 50 mutfağı listelendi; Türkiye 17'inci sırada

Otobüste taciz: Yolcu kadının fotoğrafını çekti, "2 çocuğum var, mühendisim" diye kendisini savundu!

"Fuhuş, adam öldürme gibi ağır suçlardan Türkiye'ye giriş yasağı konanların yasaklarını kaldırıyoruz” diyen Göç İkamet Danışmanlık elektrik direklerine ilan astı
" />