Gündem

Aileler bilirkişi raporuna isyan etti, #EbrarSitesiAdaletİstiyor dedi: Bize zeminin neden su içinde olduğunu açıklayacak mısınız?

02 Eylül 2023 20:35

T24 Haber Merkezi

6 Şubat depremlerinin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıkmış, enkazı hızla kaldırılan sitenin yıkım nedenlerine dair en kritik tespitlerin yapılamadığı ortaya çıkmıştı. Ebrar Sitesi'nde yakınlarını kaybedenlerin aileleri, bilirkişi raporundaki skandala isyan etti. Kahramanmaraş’ın merkezinde yer alan Ebrar Sitesi’ne dair bilirkişi raporundan çıkan skandalı T24 duyurmuştu.

Ebrar Sitesi'ndeki çok sayıda apartmanın yıkılma nedenlerini inceleyen dört kişilik bilirkişi heyetinin raporunda, depremde tamamen çöken sitedeki binaların enkazının hızla kaldırılmış olması nedeniyle kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğine dair tespit yapılamadığı kaydedilmişti.

TIKLAYIN - Depremin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıktı: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı

Raporda, yıkılan binaların temel beton dayanımlarının büyük bölümünün projelere uygun olduğu ancak üst yapıların beton dayanımlarının projedeki değerlerin çok altında kaldığı ortaya konmuştu. Depremden hemen sonra bazı binalardan karot örneği alındığı ancak demirlerin numunenin içinde dağılması nedeniyle analiz edilemediği tespiti de yapılan bilirkişi raporunda, yapısal sistem statik proje değerlendirmesi yapılmamış ve bölgedeki zemin sıvılaşması araştırılmamıştı. 

Ancak T24'ün ulaştığı videoda, 4 katı toprağa gömülen K Blok'un zemininde su bulunduğu görülmüştü.

Ebrar Sitesi'nde yakınlarını kaybeden aileler ise bu akşam sosyal medya eylemi yaparak adalet çağrısında bulundu. #EbrarSitesiAdaletİstiyor başlığıyla yapılan eylemde, enkazının hızla kaldırılmış olması nedeniyle en kritik tespitlerin yapılamamış olmasına isyan etti.

Ebrar Sitesi Aileleri hesabından yapılan paylaşımda, "Zemin sıvılaşması olan bölgede neden bilirkişi raporunda zemin etüdü çalışmasına yer verilmedi. AFAD’ın 2020 yılında yapmış olduğu çalışmasında bölgenin riskli olduğu söylenip neden bir önlem almadınız! Binalarımız suyun içine gömüldü! Bize neden zeminin su içinde olduğunu açıklayacak mısınız?" denildi. 

TIKLAYIN - T24 deprem bölgesinde | En acı bekleyişin hikâyesi: Ebrar Sitesi

TIKLAYIN - Ebrar Sitesi'nin ardından Ümmügülsüm nine ve Emlik ailesi: "Bayram da istemiyorum seçim de… Bize cenazelerimizi verin…"