Politika

Ahmet Özer’in danışmanı istifa etti: Kayyımı kabul etmiyorum

04 Kasım 2024 13:28

T24 Haber Merkezi 

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması ve ardından belediyeye kayyım atanması sonrası başkan danışmanı Engin Doğru görevinden istifa etti. Kayyım uygulamasını kabul etmediğini ifade eden Doğru, “Kayyum yönetimiyle çalışmayacağımı ve görevlerimden istifa ederek sokakta siyaset yapmaya, Esenyurtlu dostlarımla demokrasi – özgürlükler mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimi belirtmek isterim” dedi.

Esenyurt belediyesine kayyum atanması sonrasında belediye yönetiminden istifa haberleri geliyor. Hakkında tutuklama kararı verilen ve yerine kayyım atanan Esenyurt Belediyesi Başkanı Ahmet Özer'in danışmanı Engin Doğru, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Doğru, "Esenyurt'a irade gasbı yaşatan kayyum uygulamasını kabul etmediğimi, kayyum yönetimiyle çalışmayacağımı ve görevlerimden istifa ederek sokakta siyaset yapmaya, Esenyurtlu dostlarımla demokrasi - özgürlükler mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimi belirtmek isterim" açıklamasını yaptı.

"Faşizme sessiz kalmak dilsiz şeytan olmak demek"

Bugün yaptığı sosyal medya paylaşımında istifa ettiğini duyuran Doğru’nun paylaşımı şöyle:

"Esenyurt'ta her 2 yurttaşımızdan 1'inin oyunu alarak görev başına gelmiş, 7 ay gibi kısa bir sürede toplumsal barışı ve birlikteliği büyük oranda tesis etmiş, toplumun bütün katmanlarını ve unsurlarını kucaklamayı başarmış Esenyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer, bir şafak operasyonuyla adeta düşman hukuku uygulanarak gözaltına alınmış, aynı gün tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Başkanımızın sorgusu devam ederken havuz medyası tutuklama kararını kesinleştirmiş, atanacak kayyumun adını bile belirlemiş ve kamuoyuna duyurmuştur. Esenyurt'ta siyaset yapan, Esenyurt Belediyesi'nde görev almış ve elini taşın altına koymuş bir Esenyurtlu olarak, yaşatılan faşizme sessiz kalmak dilsiz şeytan olmak demektir.

"Özer'i o zindandan alacağız"

Bu vesileyle, öncelikle Esenyurt'a irade gaspı yaşatan kayyum uygulamasını kabul etmediğimi, kayyum yönetimiyle çalışmayacağımı ve görevlerimden istifa ederek sokakta siyaset yapmaya, Esenyurtlu dostlarımla demokrasi - özgürlükler mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimi belirtmek isterim. Bu antidemokratik uygulamalara artık 'dur', artık 'yeter' diyelim. Bu ülkenin çocuklarının geleceği için ülkemizin özgürlüğe, eşitliğe ve demokrasiye ihtiyacı var, faşizme değil. AKP iktidarı ve kayyum yönetimi bilmelidir ki; Prof. Dr. Ahmet Özer'i size vermeyiz, yedirmeyiz. Sonuna kadar direnerek mücadele edecek, Ahmet Özer'i o zindandan alacağız, Esenyurt'a tekrar özgürlüğü ve demokrasiyi getireceğiz. Kayyumun olduğu yerde rant ve talan vardır; halkın iradesinin olduğu yerde demokrasi, ve özgürlük vardır. Eğer bugün Esenyurt Belediyesine kayyum atanmışsa bilin ki bu kayyum ortak vatanda, demokratik cumhuriyette birlikte yaşama, birlikte irade ortaya koymaya atanmıştır. Hakkari'den Esenyurt'a, Esenyurt'tan Van'a ve tüm Türkiye'ye aslında uygulamaya çalıştığınız kayyum rejimini kabul etmiyoruz, razı değiliz. Kadınlara ölümü dayatanlarla çocukların geleceğini karartanlar aynı güçlerdir. Bunun için kadını, işçisi, genci, emeklisi, emek ve demokrasi güçleri ile birleşmeliyiz ve zulüm rejimini tarihin çöplüğüne göndermeliyiz. Esenyurtluların oyuyla seçilen belediye başkanımızı hedef alarak halkın iradesini yok sayan bu kararı ve siyasi iktidarın yargıyı istediği gibi kullanarak kendi çıkarlarına göre hukuk dışı süreçler işletmesini asla kabul etmiyoruz. Bu ülkenin seçilmişlerine karşı yürüttüğünüz hukuk dışı operasyonlar, vatandaşlarımızın Cumhuriyet'e ve demokrasiye olan bağlılığına gölge düşüremeyecektir. Bu hukuksuzluk sona erene kadar, halk iradesini korumak için meydanlarda, yargı önünde ve tüm demokratik platformlarda sesimizi büyüteceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyururum."


CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı

Prof. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti'nin "kent uzlaşısı" kapsamında, CHP'nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen "PKK/KCK örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında ev baskınıyla gözaltına alındı. Evinde, arabasında ve belediye binasında arama yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, aynı zamanda akademisyen olan Özer'in, geriye dönük yapılan 10 yıllık inceleme kapsamında, görüştüğü 694 kişinin "örgüt mensubu olduğu" iddia edildi. Açıklamaya göre, belediye başkan adayı olduğunda adli sicili soruşturulan Özer'in, hakkında telefon dinlemesi uygulandığı, konuşma dökümlerinin oluşturulduğu, fiziki takibe alındığı ve hesap hareketlerinin incelendiği öğrenildi. Soruşturmanın üç ay önce başlatıldığı, Özer'in KCK'lı Remzi Kartal'la yapılan görüşmesinin ise çözüm süreci zamanı 2015'te gerçekleştiği öğrenildi. 

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı: Soruşturma 3 ay önce başlatılmış, 10 yıllık inceleme yapılmış

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu; Remzi Kartal Van vekiliydi, aynı aşirete mensubuz, ailesini tanırım

Özer'in ifadesi: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu

Özer, yaklaşık 12 saatlik gözaltı süresinin ardından gece yarısı "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Hakimlik ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Özer, "Ben 1,5 milyonluk şehrin belediye başkanıyım, çağrılsaydım koşa koşa ifade vermeye gelirdim. Bunların hepsi uydurma, zorlama siyasi atraksiyonlar ile görevden alınmam için uydurulmuştur. Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur" dedi.

Özer, "10 yıldan fazladır CHP'ye mensubum, en son seçimde aday oldum, İmamoğlu'nun danışmanlığını yaptım, Devlet Planlama Teşkilatı'nda Recep Yazıcıoğlu ile görev yaptım, bugüne kadar bir şey yok, 10-15 yıl önceki bir takım olaylar gündeme getirilerek görevimden uzaklaştırılmaya çalışılıyor" diye ifade verdi. 

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in avukatı: Kumpas çok açık; evini kiraladığı öğrencinin amcasının 'örgütten davası var' diye örgütle ilişkili gösteriliyor

İmamoğlu: Ahmet Özer aday olduğunda adli sicilini soruşturdunuz, temiz kâğıdı verdiniz; 6 ayda ne değişti?

"Terör örgütüyle bağını" gösteren “en önemli görüşme” başsağlığı konuşmasıymış

İstanbul Başsavcılığı’nın Özer hakkındaki tutuklamaya sevk yazısında, Özer’in “Terör örgütüyle bağını gösteren en önemli telefon konuşmasının”, üç kardeşi hakkında "örgüt üyeliği"nden işlem yapılan Mehmet Kaya isimli kişiyle, annesinin vefatından sonra başsağlığı için yaptığı telefon görüşmesi olduğu belirtildi.

Özgür Özel: Erdoğan'ın bu işi bildiği ortada, Esenyurt ile başlayan adımın İBB üzerinden devam ettirilebilmesi, kötücül aklın yapmayacağı iş değil!

 
 

Savcılık ifadesi sürerken "Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atandı" iddiası

Özer'in savcılık ifadesi sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından Esenyurt Belediyesi'ne Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl'ün kayyım olarak atandığı öne sürüldü. Haber ilk olarak, Sabah gazetesi ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik tarafından servis edildi. Ancak Atik, 15 dakika sonra yeni paylaşımda düzeltmeye gitti. T24'e açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Biraz evvel TBMM'de iktidar kulisinde konuştuğumuz İçişleri Bakanı böyle bir işlemin yapılmadığını söyledi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği'nden tutuklama kararı çıkarsa daha sonra işleme bakacaklarını ifade etti. Biz hepimiz bu memlekette bu cümlelerin satır aralarının ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.

Avukatı: Kiracısı olan öğrencinin amcasının 'davası var' diye ilişkili gösteriliyor

T24'e açıklama yapan Ahmet Özer'in avukatı Şevket Tuci, "Müvekkilimize kumpas kurulduğu açık. Örneğin Mehmet diye biriyle görüşüyor. Mehmet'in kardeşi örgütle ilişkili ama Mehmet'in sicili temiz, bundan suçlanıyor. Mesela Ahmet Özer evini kiraya veriyor. Kiralayanlar öğrenci, ev kirasını da öğrencilerden birinin amcası ya da babası. Kirayı ödeyen kişinin örgütten davası var diye bununla ilişkili gösteriliyor" dedi. 

Tutuklanan Ahmet Özer hakkındaki “en önemli görüşme” başsağlığı konuşması çıktı

Beyoğlu Kaymakamı özel onaylı terfi aldı, bir gecede vali yardımcısı olup kayyım atandı

Özer'in 30 Ekim'de tutuklanmasının ardından 31 Ekim sabajı yerine kayyım atandı. Önceki geceye kadar Beyoğlu Kaymakamlığını yürüten Can Aksoy’un kayyım olarak atandığı İçişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Esenyurt Belediyesi’ne Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un getirilmesi kararı sonrasında Aksoy, İçişleri Bakanlığı’nca özel vekalet onayı ile İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirildi. Vekaletli terfi onayının İstanbul Valiliği’ne ulaşmasının ardından, bu kez valilik onayı ile Esenyurt Belediye Başkanlığı’na kayyım atandı.

Esenyurt kayyımına “özel onaylı terfi”: Bir gecede vali yardımcısı yapıldı, sonra kayyım olarak atandı

 

Ahmet Özer kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Özer, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Ardından, Hacettepe ve ODTÜ’de sosyoloji ve bilim felsefesi alanlarında yüksek lisans yaptı ve Hacettepe’de “Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) Sosyo Ekonomik ve Politik Boyutları” başlıklı çalışmasıyla doktora derecesini aldı.

1991-1997 yıllarında 145 belediyeyi içeren GAP Belediyeler Birliği'nin Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Ayrıca akademik hayatı boyunca Mersin Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Toros Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı, bu kurumlarda rektör yardımcılığı, dekanlık ve bölüm başkanlığı gibi görevler üstlendi.

Ulusal ve uluslararası alanda 30’dan fazla kitap yayımladı, kentleşme ve yerel yönetimler üzerine çalıştı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde, DEM Parti'yle yapılan "kent uzlaşısı" kapsamında CHP’nin Esenyurt Belediye Başkan adayı oldu. Yüzde 49 oy olarak sandıktan çıkan birinci isim oldu.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer kimdir?


Hakkari Belediyesi'nden sonra ikinci tutuklama

31 Mart'taki seçimde Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış da yargılandığı dava kapsamında 3 Haziran'da Van'da gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından aynı gün görevden alınarak yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe göstermiş, Akkış 5 Haziran'daki duruşmada ise 19 yıl 6 ay hapis cezası alarak tutuklanmıştı.