Çevre

Afyonkarahisar'da 3 yıl önce yüzülen akarsu kurudu

Akarsuyun, çevredeki tarım arazilerinde yapılan bilinçsiz sulama nedeniyle kuruduğu iddia edildi

23 Ağustos 2022 00:15

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde akan ve Sakarya Nehri’nin kollarından birisi olan Pınarbaşı akarsuyu kurudu. Balık ve kaplumbağa başta olmak üzere birçok canlı, akarsu kuruyunca telef oldu.

Emirdağ ilçesine bağlı Yenikapı ve Hamzahacılı köyleri arasında yer alan ve Sakarya Nehri'nin kollarından biri olan Pınarbaşı akarsuyu tamamen kurudu. İddiaya göre; yüzyıllardır akan ve önceki yıllarda yatağında iki tane de değirmen bulunduran akarsu, çevredeki tarım arazilerinde yapılan bilinçsiz sulama nedeniyle kurudu. Flamingo gibi birçok kuş türü akarsuyun kuruması ile bölgeden uzaklaştı.

2020 yılında akarsuyun eski haline gelmesi için biriktirme havuzları başta olmak üzere çeşitli önlemler alınmıştı, ancak yine de kuruma engellenemedi. 

Akarsuda sular çekilince balık ve kaplumbağalar başta olmak üzere birçok canlı da telef oldu. 

“3 sene önce buraya yüzmeye gelirdik” 

Bölge sakinlerinden Kadir Han Çakır, önceki yıllarda suyun gür bir şekilde aktığını ve akarsuda gençlerin yüzdüğünü anımsatarak, “Ben Emirdağlıyım, biz 2,5-3 sene önce buraya yüzmeye gelirdik. Gölde arkadaşlarımızlar yüzüyorduk, buralar komple su doluydu. Ama son yıllarda sular çekildi. Balıklar ve kaplumbağalar öldü. Bu durum bizleri fazlası ile üzüyor” dedi. 

Öte yandan, bölgede akarsuyun tekrar eski haline gelmesi için başlatılan çalışmaların devam ettiği öğrenildi. (İHA)