Politika

Adalet Bakanlığı'nın Demirtaş kararının ardından DEM'den açıklama: Halk, partisini sahiplendikçe iktidar hukuksuzluğu devreye koyuyor

13 Mart 2024 16:29

T24 Haber Merkezi

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için her görüşün giriş ve çıkışında üst arama zorunluluğu getirilmesinin ardından, DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu'ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Kuruldan yapılan açıklamada, "Demirtaş’a yönelik bu onur kırıcı ve hukuksuz dayatmayı reddediyoruz. Cezaevlerindeki artan bu baskıların sorumluluğunun Adalet Bakanlığı ve iktidarda olduğunu ifade ediyoruz. Seçim çalışmaları başladığından bu yana halkımızın her alanda partisini sahiplenmesi karşısında siyasi acziyet yaşayan iktidar, her türlü hukuksuzluğu devreye koymaktadır. Ancak bilinmelidir ki insanlık onuruna aykırı olan bu hukuksuzluklar ile DEM Parti durdurulamaz" ifadeleri kullanıldı.

TIKLAYIN - Avukatı duyurdu: Üst araması zorunluluğu getirilen Selahattin Demirtaş, artık görüşlere çıkmayacak

Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, Edirne cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş'a Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla her görüşün giriş ve çıkışında üst araması zorunluluğu geldiğini ve Demirtaş'ın bu uygulamayı kabul etmediği gerekçesiyle görüşlere çıkmayı reddettiğini duyurmuştu. DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, Demirtaş için Bakanlık tarafından getirilen üst arama zorunluluğuna ilişkin olarak, "Demirtaş’a yönelik onur kırıcı ve hukuksuz dayatmayı reddediyoruz" başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

"Demirtaş’a yönelik onur kırıcı ve hukuksuz dayatmayı reddediyoruz
 
Edirne Cezaevinde hukuksuz şekilde rehin tutulan yoldaşımız Selahattin Demirtaş’a, görüşlere gidip gelirken onur kırıcı üst araması uygulamasının dayatılmaya başlandığı avukatları tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Demirtaş’a yönelik bu onur kırıcı ve hukuksuz dayatmayı reddediyoruz. Seçim çalışmalarımızın engellenmesini de amaçlayan cezaevlerindeki artan bu baskıların sorumluluğunun Adalet Bakanlığı ve iktidarda olduğunu ifade ediyoruz.

"İnsanlık onuruna aykırı hukuksuzluklar ile DEM Parti durdurulamaz"

DEM Parti olarak, seçim çalışmalarımızı seçilmişlerimizin ve tutsak arkadaşlarımızın da katıldığı bir kampanyayla yürütmekteyiz. Seçim çalışmaları başladığından bu yana halkımızın her alanda partisini sahiplenmesi karşısında siyasi acziyet yaşayan iktidar, her türlü hukuksuzluğu devreye koymaktadır. Ancak bilinmelidir ki insanlık onuruna aykırı olan bu hukuksuzluklar ile DEM Parti durdurulamaz.

"Birlikte mücadele edelim"

Demirtaş’a ve cezaevlerindeki arkadaşlarımıza karşı artan insanlık dışı uygulamaların bir an önce son bulması çağrısı yapıyoruz. Demokratik muhalefeti ve kamuoyunu da bu hukuksuzluklara karşı çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz."