Gündem

"Açık alanda alkol yasağı" tartışma konusu olmuştu; İstanbul'da 3 kişiye ceza kesildi

Serbest Düşünce Derneği'nin Kadıköy'de düzenlediği “İçeceğini Al Gel” etkinliğinde, 3 kişiye idari işlem uygulandığı duyuruldu

10 Eylül 2023 10:56

Serbest Düşünce Derneği, İstanbul Valiliği'nin alkol genelgesine karşı Kadıköy Moda'da “İçeceğini Al Gel” etkinliğinde alkol tüketilmesinin kolluk kuvvetleri tarafından engellendiğini ve idari işlem uygulandığını duyurdu.

İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023'te yayımladığı, “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgesinde, kolluk güçlerine, "alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmeler dışında halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki satışı ve tüketilmesinin önlenmesi" talimatı verildi.

Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de "olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü" değerlendirmesi yapıldı. Söz konusu genelge kamuoyunda tartışma yaratırken, anayasa hukukçuları yasağın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. Tartışmaların ardından İstanbul Valiliği, "yeni bir karar alınmadığını belirterek, bu genelgenin hatırlatma genelgesi olduğunu" ifade etti.

Ceza kesildi 

Valiliğin tartışma ve tepkilere yol açan kararının ardından Serbest Düşünce Derneği, düzenlediği etkinlikte 3 kişiye ceza kesildiğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı: 

“Bu akşam (09.09.2023) saat 18.00’de, İstanbul Valiliği’nin 18.08.2023 tarihli ‘alkol yasağı’ olarak medyada geniş yer bulan ve hukuka açıkça aykırı genelgesine karşı özgürlüklerimizle birlikte haklarımızı korumak için planlanan ‘İçeceğini Al Gel’ etkinliğimiz kapsamında toplandığımız Kadıköy-Moda Sahili’nde alkol tüketilmesi, kolluk kuvvetlerince engellenmiş ve derneğimizin 3 kurucu üyesine 5326 sayılı Kanunun “emre aykırı davranış” başlıklı 32. maddesi uyarınca idari işlem uygulanmıştır. Yönetim Kurulu Başkanımıza ve diğer kurucu üyelerimize uygulanan kanunsuz emir dayatması ve neticesinde uygulanan idari işlem kabul edilemezdir. Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve kanuna aykırı olan bu idari işlemle birlikte söz konusu genelgeye karşı her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı saygılarımızla bildiririz.”

TIKLAYIN - İstanbul Valiliği Basın Müdürü: Açık alanda içki içmek yasaklanmadı, sadece çevreye rahatsızlık veriliyorsa cezai işlem uygulanacak

TIKLAYIN - İstanbul Valisi'nin 'alkol' genelgesinde yasayı aşan kritik cümle: Satışı ve tüketilmesinin önlenmesi ilanen tebliğ olunur

TIKLAYIN - Hukukçular, İstanbul Valiliği'nin içki yasağını Anayasa'ya aykırı buldu: AİHM'e kadar gidilmeli, Vali'nin böyle bir yetkisi yok!

TIKLAYIN - İstanbul'da sahiller, plajlar, parklar ve piknik alanlarında içki içmek yasaklandı; gerekçe "olaylara karışanların ekseriyetle alkollü" olması!