Gündem

Abdullah Öcalan'dan 23 Haziran İstanbul seçimi mesajı

Mektubu, Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan duyurdu

20 Haziran 2019 21:16

Abdullah Öcalan'ın iki gün önce, 18 Haziran'da İmralı'da yazdığı mektup, Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan tarafından açıklandı. "Devletin uygun görmesi sonucu İmralı'ya gittiğini" belirten Özcan'ın paylaştığı mektuba göre, Öcalan, 23 Haziran Pazar günü yapılacak seçimler konusunda "HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik ittifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendini angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir" mesajını paylaştı. 

Önce İHA ve Anadolu Ajansı'nın servis ettiği mesajın Öcalan'ın avukatları arasında yer almayan akademisyen Doç. Dr. Ali Kemal Özcan tarafından duyurulması tartışma konusu oldu. HDP Eş Genel Sezai Temelli Öcalan'ın avukatlarının açıklamasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Gazeteci İsmail Saymaz da, Twitter hesabından, "Ali Kemal Özcan kimdir? Öcalan, ne zamandır avukatları dışında biriyle görüşüyor?" mesajını paylaştı. Bu mesajların ardından saat 22.15 sıralarında Öcalan'ın avukatları adına Asrın Hukuk Bürosu'nun sosyal medya hesabından "18 Haziran'da İmralı'da müvekkilimiz Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiğimiz avukat görüşmesinin detayları ve bugün basında yer alan haberlerle ilgili detaylı bir yazılı açıklamayı mevcut planlamamız doğrultusunda yarın (21 Haziran 2019) kamuoyunun bilgisine sunacağız" mesajı paylaşıldı.

T24'e konuşan Ali Kemal Özcan, "Öcalan'la bugün onun talebi üzerine görüştüm. Benim 4 kitabım var, fikirlerimi çok beğeniyormuş, kitaplarım yeni ulaşmış ve benimle görüşmek istemiş" dedi. "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sıfatımla görüştüm" diyen Özcan, "Benim fikirlerime çok değer veriyormuş, onu anladığımı düşünüyormuş, avukatlar 2 gün önce görüşmüş, 2 gün içinde mektubu yayınlanmayınca benimle görüştü. Onun emanetine hıyanet etmeyeceğimi biliyordu" açıklamasını yaptı.

2,5 yıldan uzun süredir Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 18 Haziran'da yaptığı açıklamada Millet İttifakı'nın İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nun söyleminin desteklenmesi gerektiğini düşündüklerini söylemişti.

TIKLAYIN - Demirtaş: İmamoğlu’nun söyleminin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz, çünkü biz birlikte güzeliz

TIKLAYINIZ- Abdullah Öcalan'ın mektubunu açıklayan Doç. Dr. Ali Kemal Özcan kimdir?

"Devletin bunu uygun görmesi sonucunda İmralı’da görüşme gerçekleşti"

İHA, Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ın, Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin basın açıklaması düzenlediğini duyurdu. Özcan, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Birkaç saat önce oldu. Ben İmralı’dan geliyorum. Oradaki görüşmelerde şunu müşaade ettik ki, bundan birkaç gün önce Abdullah Öcalan kendisinin iki avukatına bir sayfalık el yazması vermiş. Abdullah Öcalan’la uzun bir değerlendirme yaptık. Görüşme esnasında söz açıklamaya gelince, o açıklandığını sanmaktaydı, bizden öğrendi ki 18 Haziran avukatlara savcılık üzerinden teslim edilmiş olan açıklama yayınlanmamış. Abdullah Öcalan öğrenince tepki gösterdi. Bana atfen şöyle bir not verdi. Notta, ‘Sayın Rezan ve Nevroz arkadaşlar, ben sizden sonra Ali Kemal Özcan hocayla görüştüm. Kendisine özgü geniş bir literatürü vardır, umarım paylaşırsınız. Bildiriyi kendisine de okudum. Nasıl açıklanır değerlendirileceğini tartıştım. Birlikte bildiriyle özüne uygun bir biçimde toplantı ve toplantılarda açıklayıp yorumlamanızın da yararlı olacağınızı kanısındayım. Görüşmek dileğiyle selam ve saygılarımla’ ifadeleri yer aldı. Avukatlara ulaşmaya çalıştığını ancak herhangi bir cevap alamadım. Ben bir emaneti açıklıyorum. Emanete ihanet edilmez, sadece avukatlar değil, hiç kimse emanete ihanet edemez."

TIKLAYINIZ- HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Öcalan'ın mektubu konusunda avukatların yapacağı açıklamayı bekleyin

Öcalan'ın el yazılı mektubu

Ajansların ardından kamuoyuna yansıyan Öcalan'ın el yazılı mektubu şöyle:

"Kamuoyuna duyuru;

Son ölüm oruçları ve açlık grevlerinin sona ermesi vesilesi ile kullanmak durumunda kaldığım şahsi inisiyatifim konusunda, olası gelişmeleri de dikkate alarak bu açıklamayı yapma ihtiyacı duydum.

Çözüm sürecine ilişkin daha derinleştirilmiş ve netleştirilmiş bir tutumdan bahsettim. Mevcut gelişmelere bu perspektiften baktım. Çözüm sürecine damgasını vuran ve Türkiye'nin geleneksel iklimini aşmayan, dolayısıyla sürekli çatışmacı ve kutuplaştırıcı üslubun başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplamsal sorunları ağırlaştırdığı ortaya çıkmış bir sonuçtur. Cumhur ve Millet ittifaklarının bu gerçekliğine karşılık HDP'de ifadesini bulan demokratik ittifak ve bağlantılı demokratik müzakere opsiyonu çözüm odaklı olmayı esas almıştır.

Önümüzdeki dönemde gerek iç toplumsal, gerek bölgesel ve küresel sorunların daha da ağırlaşacağını göz önünde bulundurarak bu üçüncü yol tavrının korunması büyük bir önem ve anlam ifade etmektedir. Bu çerçevede HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik ittifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendini angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir.

Demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk üçlü sac ayağına dayalı çizgi en doğru ve sonuç üretici siyasi platformdur. İlgili tüm çevreleri bu temelde duyarlı olmaya çağırıyorum.

18 haziran 2019
İmralı Kapalı Cezaevi
Abdullah Öcalan"

TIKLAYINIZ- Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi, seçim için Öcalan'dan açıklama bekliyor