Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ülkelerine uyguladığı yaptırımlarından endişe duyan İranlıların son bir yıl içinde Türkiye'de giderek artan oranda emlak alımına yöneldiği ve Türk vatandaşlığına geçmek için çalıştığı belirtildi.
İranlıların şu anda Iraklıların ardından Türkiye'de konut alan yabancılar sıralamasında ikinci sıraya yükseldiği belirtilen Reuters'ın haberinde, Türkiye'de emlak alan İranlıların sayısının yılın ilk sekiz ayında geçen yıl aynı döneme oranla iki misli arttığı kaydedildi.
Reuters'in haber yorumunda, "İranlılar, ABD, Tahran'a yönelik yaptırımlarını artırırken, kendi tasarruflarını koruma adına Türkiye'den mülk alabilmek için kendi ülkelerindeki yasalara uymamanın yollarını buluyorlar" denildi.
Eskiden elektrik mağazası olan ve şu anda İstanbul'da emlak satın almak isteyen vatandaşlarına komisyon karşılığı yardımcı olmaya çalışan bir İranlının görüşlerine yer verilen haberde, yüzlerce serbest meslek sahibi İranlının, bankaların bu işe yanaşmaması yüzünden bir şekilde yasal olmayan yollarla para transferlerine zorlandığı bildirildi.
ABD yaptırımlarından duyulan endişe artıyor
Reuters geçen yıl Türkiye'de kur fiyatlarının önemli ölçüde artmasının ardından yurt dışından döviz girişini artırmak için hükümetin vatandaşlık almayı kolaylaştırdığı ve yabancıya emlak satışı için konan sınırın üç yıl içinde geri satmamak koşuluyla 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirdiğini bildirdi.
Türkiye'ye gelen İranlıların bu tercihlerindeki en önemli neden olarak ülkenin büyük çoğunluğunun Müslüman kültürden gelmesi ve yine bu ülkede yatırım yapacak yabancılar için Türkiye'nin ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları tanımaması gösterildi.
ABD'nin yaptırımlarını artırması da tasarruflarını korumak isteyen orta sınıf İranlıların Türkiye'ye geliş nedenlerinde yine önemli etken olarak gösterildi.
Haberde, ismini açıklamayan bir İranlının, "Türkiye'de yüzlerce İranlı şirketi yatırım yapıyor gözükmesine rağmen, bunların sadece kağıt üzerinde var olduğu, esas amacın para transferini rahat bir gerçekleştirmek ve Türk vatandaşlığına geçmek olduğu" şeklindeki görüşlerine yer verildi.