Dünya

ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı McCarthy yemin ederek göreve başladı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy

07 Ocak 2023 17:09

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde yapılan 15'inci tur oylamasının ardından meclisin yeni başkanı seçilen Cumhuriyetçi Kevin McCarthy yemin ederek görevine başladı.

CNN’in haberine göre, Meclisteki ilk konuşmasına başlamadan önce yemin ederek, ilk sorumluluğunun partisine ya da kongreye değil, ülkesine karşı olduğunu vurguladı.

İlk konuşmasına "Kolay bir seçim oldu değil mi?" sözleriyle başlayan McCarthy, "Bugün, gelecek hafta, gelecek ay, gelecek yıl burada yapacaklarımız bundan sonraki her şeyin gidişatını belirleyecek " diye konuştu.

Çin ve ABD’nin "ekonomik rekabetine" değinen McCarthy, bu rekabetin ülkesi lehine sonuçlanmasını istediğini vurguladı ve, "Çin Komünist Partisine gelince, Çin'e giden yüz binlerce işi nasıl geri alacağımızı araştırmak için bu konuda iki partiden oluşan bir seçilmiş komite oluşturacağız ve ardından bu ekonomik rekabeti kazanacağız" dedi.

Biden, McCarthy'yi tebrik etti

ABD Başkanı Joe Biden, McCarthy'yi tebrik etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden, "ABD halkı, liderlerinden kendi ihtiyaçlarını her şeyin üstünde tutacak şekilde ülkeyi yönetmesini bekliyor ve şimdi yapmamız gereken de bu " değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyetçilerle çalışmaya hazır olduğunu belirten Biden, "Temsilciler Meclisi'nin liderliği artık kararlaştırıldığına göre, bu sürecin başlamasının zamanı geldi " dedi.

Pelosi kürsü tokmağını McCarthy'e teslim edecek

Oylamanın 4'üncü gününde, 15'inci turda Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri McCarthy, 216 oyla meclis başkanı seçilmişti. Birinci turdan itibaren Demokratlar 212 oyla adayları Hakeem Jeffries'e oy verirken, McCarthy başkan seçilmesi için gerekli çoğunluğu bir türlü sağlayamamıştı. Bu durum, Amerikan tarihinde en son 100 yıl önce yaşanmıştı.

Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, pazartesi kürsü tokmağını McCarthy'e teslim etmesi bekleniyor. Ardından milletvekilleri yemin ederek yasama faaliyetlerine başlayabilecek.(AA)

TIKLAYIN I Kaos, tavizler ve belirsiz bir gelecek: Kevin McCarthy, 15. denemede ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi

TIKLAYIN I ABD Temsilciler Meclisi'nde başkan 13'ncü turda da seçilemedi