Dünya

Kaos, tavizler ve belirsiz bir gelecek: Kevin McCarthy, 15. denemede ABD Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi

Süreç, 1859'dan bu yana en uzun süreni olarak tarihe geçti

07 Ocak 2023 08:41

T24 Dış Haberler

ABD'de Kevin McCarthy, aşırı sağcı Cumhuriyetçilerin yeterli bölümünü ikna edince 15. denemesinde barajı ucu ucuna geçerek Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi.

Gece yarısından sonraya kadar devam eden oturumda McCarthy, tam olarak başkan seçilmek için gereken çoğunluğa 216 oyla ulaştı. Demokrat Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, 212 oy aldı. 6 Cumhuriyetçi, McCarthy'yi desteklemeyerek iki adaya da oy vermedi, ancak salt çoğunluk oy kullananlar üzerinden hesaplandığı için bu California Temsilcisi'ne avantaj sağladı.

McCarthy, gerekli oya ulaşmak için aşırı sağcı Cumhuriyetçi adaylara tavizler vermek durumunda kaldı. New York Times, bu durumun aşırı sağcıların Cumhuriyetçi Parti içindeki etkisini artıracağını ifade etti. Gazete, ayrıca bu hafta yaşananların Temsilciler Meclisi'nde ilerleyen zamanlarda bütçe gibi konularda anlaşılmasında büyük zorluklar yaşanacağına işaret ettiğini belirtti.

McCarthy, oylamayı kazanabilmek için erken doğum yapan ve hastaneye kaldırılan Texas Temsilcisi Weslet Hunt'ı Washington'a geri çağırdı.

McCarthy'nin aşırı sağa verdiği tavizler doğrultusunda tek bir Temsilciler Meclisi üyesi bile meclis başkanının görevden alınması için oylama başlatabilecek. Cumhuriyetçi kaynaklar, McCarthy'nin ayrıca aşırı muhafazakarlara Kurallar Komitesi'nin üyelerinin üçte birinin belirlenmesinde söz sahibi olma hakkı verdiğini belirtti. Kurallar Komitesi, Temsilciler Meclisi'nde hangi tasarıların genel kurula çıkacağını ve nasıl tartışılacağını belirliyor.

Cuma günü yapılan üç oylamada yeterli oya ulaşamayan McCarthy, 15. oylamada sonunda başkan oldu. 

Temsilciler Meclisi, başkan seçilmeden önce rutin işleyişe geçemediği için felç olmuş durumdaydı ve Cumhuriyetçi Parti içindeki kaosa çözüm bulunmasını bekliyordu. 

Cumhuriyetçiler, McCarthy'nin yemini için pazartesi gününün bekleneceğini ifade etti.

Cumhuriyetçiler, ara seçimlerde Temsilciler Meclisi çoğunluğunu küçük bir farkla elde etti. Başkan seçimi için 218 oy gerekirken, Cumhuriyetçilerin 222 sandalyesi bulunuyor. 6 Cumhuriyetçi'nin rastgele adaylara oy vermeyip sadece 'salonda' diye oy kullanmasıyla McCarthy'ye 216 oy yetti. Çünkü çoğunluk, oy kullanan üyelerin üzerinden hesaplanıyor.

Temsilciler Meclisi'nin 1923'ten bu yana ilk denemede başkanını seçememesi bugüne kadar hiç olmamıştı. Yeni dönemin başkanlık seçme süreci, 1859'dan bu yana Temsilciler Meclisi'nin gördüğünün en uzunu oldu.