Dünya

ABD: Rus savaş uçağı, Suriye üzerinde insansız hava aracına hasar verdi

25 Temmuz 2023 16:52

T24 Dış Haberler

ABD ordusu, bir Rus savaş uçağının Suriye üzerinde ABD'ye ait bir insansız hava aracına işaret fişeği atarak hasar verdiğini açıkladı.

ABD ordusundan bugün yapılan açıklamada, bir Rus savaş uçağının pazar günü Suriye üzerinde bir ABD insansız hava aracının birkaç metre yakınından uçtuğunu ve ona işaret fişekleri atarak ABD uçağına saldırdığını ve zarar verdiğini duyurdu. Açıklamada, bunun Rusya'nın bölgede yaptığı bir dizi saldırgan müdahalenin sonuncusu olduğu belirtildi.

ABD Merkez Komutanlığı’nda görevli General Alex Grynkewich, son yakın teması değerlendirdiği açıklamasında "Suriye'deki Rus güçlerini bu pervasız, kışkırtılmamış ve profesyonellik dışı davranışlarına derhal son vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. Grynkewich, insansız hava aracını uzaktan kumanda eden mürettebatın onu havada tuttuğunu ve üssüne geri uçurduğunu söyledi.

Associated Press’in haberinde, pazar günü yaşanan olayın, Suriye üzerinde uçan Rus savaş uçakları ile ABD uçakları arasında yaşanan bir dizi karşılaşmanın sonuncusu olduğu belirtildi. Bir hafta önceki olay hariç, karşılaşmaya giren ABD uçaklarının tümü mürettebatı olmayan MQ-9 insansız hava araçlarından oluşuyordu. Ancak geçen haftaki olayda bir Rus Su-35 jeti, mürettebatı olan bir ABD MC-12 gözetleme uçağının çok yakınına gelerek onu türbülanslı hava akımından geçmeye zorladı.

TIKLAYIN | Rus savaş uçağı, Suriye üzerinde ABD savaş uçağına yakın uçuş yaptı

ABD'li yetkililer, son haftalarda Rus savaş uçaklarının, büyük ölçüde Suriye'nin batısında IŞİD gruplarına karşı görevler yürüten ABD'ye ait MQ-9 insansız hava araçlarını defalarca taciz ettiğini söyledi.