Dünya

Rus savaş uçağı, Suriye üzerinde ABD savaş uçağına yakın uçuş yaptı

18 Temmuz 2023 13:06

T24 Dış Haberler

ABD'li yetkililer pazartesi yaptıkları açıklamada, bir Rus savaş uçağının Suriye üzerinde istihbarat uçuşu yapan ABD savaş uçağının çok yakınından geçerek uçağı türbülanslı hava akımından geçmeye zorladığını ve dört Amerikalı mürettebatın hayatını tehlikeye attığını söyledi.

Yetkililer, pazar öğleden hemen önce meydana gelen olayın, son haftalarda Suriye'de ABD ve Rus uçakları arasında yaşanan karşılaşmalarda önemli bir tırmanmaya işaret ettiğini belirtti.

Rus Su-35 uçağı tarafından yapılan müdahalenin ABD mürettebatının MC-12 uçaklarını güvenli bir şekilde kullanma kabiliyetini engellediğini belirten ABD yetkilileri, bunun bir kaza ya da can kaybıyla sonuçlanabilecek yeni düzeyde bir emniyetsiz davranış seviyesi olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda da Rus uçakları ile ABD’nin insansız hava araçları arasında tacize varan durumların yaşanmıştı. ABD ve Rus askeri yetkililerin bu karşılaşmalar sırasında bir telefon hattı üzerinden iletişim kurarak karşı tarafın eylemlerini protesto ettiği bildirildi. Son gelişmenin ise Amerikan askerlerinin hayatını tehlikeye atması nedeniyle ABD tarafını alarma geçirdiği aktarıldı.

Politico’nun aktardığına göre, İsimleri açıklanmayan ABD’li yetkililer, Rus jetinin ABD savaş uçağına ne kadar yaklaştığını söylemedi. Yetkililer, özel operasyonlarda rutin olarak kullanılan çift turboprop motorlu bir uçak olan MC-12’nin Suriye’de IŞİD gruplarına karşı yürütülen operasyonları desteklemek üzere görev yaptığını söyledi.

Mart'tan bu yana sıklığı ve saldırganlığı artan Rus askeri faaliyetlerinin, ABD'ye Suriye'yi terk etmesi için baskı yapmak amacıyla Moskova, Tahran ve Suriye hükümeti arasında artan iş birliği ve koordinasyondan kaynaklandığı haberde değerlendirildi.