T24 Dış Haberler
ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, normalde egemen devletler için kullanılan Yabancı Askeri Finansman (FMF) programı kapsamında Tayvan'a 80 milyon dolarlık askeri bir transferi onayladı.
Reuters'n haberine göre; Kongre'ye yapılan bildirimde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tayvan'ı desteklemek için FMF fonlarından 80 milyon dolara kadar yükümlülük altına girme niyeti aktarıldı. Bildirimde, "FMF, ortak ve birleşik savunma kabiliyeti ve gelişmiş deniz alanı farkındalığı ve deniz güvenliği kabiliyeti yoluyla Tayvan'ın kendini savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için kullanılacaktır" denildi.
İlk olarak Associated Press (AP) tarafından ulaşılan Kongre bildiriminde, yabancı ülkelere malzeme tedariki için ABD vergi mükelleflerinin dolarlarını taahhüt eden FMF kapsamında hangi askeri ekipman veya sistemlerin ödeneceği belirtilmedi.
Tayvan Savunma Bakanlığı ise bu askeri yardıma teşekkür ederek ABD'nin mevcut politika ve yasalar çerçevesinde adanın savaş kabiliyetlerinin güçlendirilmesine zaten yardımcı olduğunu belirtti.
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Michael McCaul, yönetimin Tayvan'a "nihayet" FMF sağlamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
McCaul yaptığı açıklamada "Bu silahlar sadece Tayvan'a ve bölgedeki diğer demokrasilerin korunmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda ABD'nin caydırıcılık duruşunu güçlendirecek ve ulusal güvenliğimizi giderek saldırganlaşan ÇKP'ye (Çin Komünist Partisi) karşı güvence altına alacaktır" dedi.
Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Kongre'ye yapılan bildirimi doğruladı ve Tayvan'a FMF yardımı sağlama kararının ABD politikasında herhangi bir değişikliği yansıtmadığını söyledi.
Geçen ay 345 milyon dolarlık silah yardım paketi açıklamıştı
Tayvan'ın en önemli silah tedarikçisi olan ABD, geçtiğimiz ay 345 milyon dolar değerinde bir silah yardım paketi açıkladı.
Geçtiğimiz hafta ABD ayrıca Tayvan'a F-16 savaş uçakları için kızılötesi arama ve takip sistemlerinin yanı sıra diğer ekipmanların 500 milyon dolarlık olası satışını onayladı.
Pekin, Pekin'in kendi toprağı olduğunu iddia ediyor ve Washington ile Taipei arasında her türlü "resmi alışverişe" karşı uyarıda bulunuyor.
Çin, adaya yapılan askeri yardım ve satışlar konusunda ABD'yi defalarca şikayet etti. Savunma Bakanlığı, ABD ordusunun ada ile her türlü "askeri gizli anlaşmayı" durdurması gerektiğini söyledi.