Dünya

ABD'nin ardından Berlin de Ukrayna'nın Harkov sınırını savunmak için Alman silahlarını kullanmasına izin verdi

Almanya tarafından Ukrayna'ya teslim edilen silahların çoğu cephe hattının çok gerisindeki Rus mevzilerine saldırı için uygun değil

31 Mayıs 2024 12:57

T24 Dış Haberler

Almanya Hükûmet Sözcüsü, Ukrayna'nın uluslararası hukuka uygun olarak Rusya'dan Harkov sınır bölgesine yönelik saldırılarına karşı kendini savunmak için Berlin tarafından sağlanan silahları kullanabileceğini söyledi. 

Sözcü yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın bu saldırılara karşı kendini savunma hakkının uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığına hep birlikte inanıyoruz. Bunu yapmak için, bizim tarafımızdan tedarik edilenler de dahil olmak üzere, uluslararası yasal yükümlülüklerine uygun olarak bu amaçla tedarik edilen silahları da kullanabilir" dedi.

Almanya tarafından Ukrayna'ya teslim edilen silahların çoğu cephe hattının çok gerisindeki Rus mevzilerine saldırı için uygun değil. Örneğin kundağı motorlu obüsler 56 kilometreye kadar mesafedeki hedefleri vurabiliyor, ancak cephenin hemen yakınında konuşlandırılmıyor.

TIKLAYIN | Biden yönetimi, Ukrayna'nın Rus topraklarını ABD'nin sağladığı silahlarla vurmasına izin verecek

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın bazı ABD yapımı silahları Rusya topraklarının küçük bir bölgesinde kullanmasına izin vermişti. 

The Guardian'a konuşan bir ABD'li yetkili, "Başkan, ekibine Ukrayna'nın Harkov bölgesinde karşı ateş için Ukrayna'nın ABD'nin sağladığı silahları kullanabilmesi direktifi verdi. Böylece Ukrayna, onlara saldıran veya saldırmaya hazırlanan Rus kuvvetlerini vurabilecek" demişti. 

ABD ve dünya medyasında yer alan açıklamalara göre Ukrayna, ABD yapımı ağır silahları sadece Harkov kentinin Rusya sınırının ötesinde saldırıya hazırlanan Rusya bataryalarına karşı saldırı yapabilmek için kullanabilecek. Karar doğrultusunda Ukrayna'nın Rusya'nın Belgorod bölgesine yığılan askerleri de vurabileceği belirtildi.

ABD, Rusya'nın geri kalanına ABD'nin gönderdiği silahlarla saldırılmasına karşı çıkmaya devam ediyor.

NATO da benzeri bir karara işaret etmişti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Ukrayna'nın Rusya toprakları içindeki meşru askeri hedefleri vurmak için Batılı ülkeler tarafından sağlanan silahları kullanmasından yana konuşmuştu. 

Fransa, Britanya ve ABD Ukrayna'ya daha geniş hedef menziline sahip silahlar tedarik etmişti.