Dünya

Biden yönetimi, Ukrayna'nın Rus topraklarını ABD'nin sağladığı silahlarla vurmasına izin verecek

31 Mayıs 2024 07:29

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın bazı ABD yapımı silahları Rusya topraklarının küçük bir bölgesinde kullanmasına izin verdi. Karar ile haftalardır Harkov'daki saldırıları durdurmaya çalışan Ukrayna'nın savunmasının güçleneceği umuluyor. 

The Guardian'a konuşan bir ABD'li yetkili, "Başkan, ekibine Ukrayna'nın Harkov bölgesinde karşı ateş için Ukrayna'nın ABD'nin sağladığı silahları kullanabilmesi direktifi verdi. Böylece Ukrayna, onlara saldıran veya saldırmaya hazırlanan Rus kuvvetlerini vurabilecek" dedi. 

Kaynağa göre ABD, Ukrayna'nın taktik füze sistemleri gibi uzun menzilli ABD yapımı silahları Rusya topraklarını vurmak için kullanmasına izin vermemeye devam edecek. 

ABD ve dünya medyasında yer alan açıklamalara göre Ukrayna,  ABD yapımı ağır silahları sadece Harkov kentinin Rusya sınırının ötesinde saldırıya hazırlanan Rusya bataryalarına karşı saldırı yapabilmek için kullanabilecek. Karar doğrultusunda Ukrayna'nın Rusya'nın Belgorod bölgesine yığılan askerleri de vurabileceği belirtildi.

ABD, Rusya'nın geri kalanına ABD'nin gönderdiği silahlarla saldırılmasına karşı çıkmaya devam ediyor. 

Biden bu kararı Britanya, Almanya, Fransa gibi Avrupalı müttefiklerinin ve NATO Genel Sekreteri'nin çağrılarından sonra aldı. Beyaz Saray, Kongre'nin iki kanadındaki Ukrayna destekçilerinden de kısıtlamaları gevşetmeleri için baskı görüyordu.

Kaynaklar, Biden yönetiminin politika değişiminde Rusya'nın Harkov'a başlattığı son saldırının etkili olduğunu bildirdi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya'nın Batı yapımı silahlarla vurulmasının "ciddi sonuçları" olacağını söyledi.