Çevre

9 bin 369 'anıt ağaç' tescillendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada anıt ağaçların dörde ayrıldığını açıkladı

14 Temmuz 2019 13:55

Kendi türünün çok üzerinde boyutlara ulaşan ve kültürel olarak özel bir yere sahip olan 9 bin 369 ağaç “anıt ağaç” olarak tescillendi ve koruma altına alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada anıt ağaçların dörde ayrıldığını, bunların boyutsal anıt ağaçlar, tarihi anıt ağaçlar, folklorik anıt ağaçlar ve mistik anıt ağaçlar olduğunu açıkladı.

Kurum, ağaçların ‘anıt’ olması için aranan şartları da duyurdu. Tarihi anıt ağaçlarda “tarihi bir olaya veya şahsiyete tanıklık etmesi”, mistik anıt ağaçlarda “dini bir inanışla yöre halkınca yüceltilmiş olması”, folklorik anıt ağaçlarda ise “halkın gelenek ve göreneklerinin dönemsel de olsa civarında gerçekleştiği ya da yörede gerçekleşen üzücü veya sevindirici olaya tanıklık etmesi” şartının arandığı belirtildi.

Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Anıt Ağaç tespitinde ağaçların farklı özelliklerini TS 13137 Anıt Ağaçlar Envanter, Seçim Kuralları ve İşaretleme standardı çerçevesinde değerlendirecek.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki bin 500 yaşındaki çınar ağacının Bakanlıkça nisan ayında tescillendiğini anımsatan Kurum, “Bu yaşlı çınar ağacı, 500’lü yaşlarında haçlı ordusunun Antakya’yı işgal edişini, 800’lü yaşlarında ise Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferine tanıklık etti.” ifadelerini kullandı.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Bozüyük beldesindeki 800 yıllık çınar ağacının gövdesini ancak 15 kişinin el ele tutuşarak sarabildiğine dikkati çeken Kurum, şunları söyledi:

Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos Seferi sırasında ordusuyla Bozüyük civarında mola verirken, Otağı’nı bu çınar ağacının altında kurduğu, burada dinlendiği biliniyor. Kanuni Sultan Süleyman’ı gölgesinde ağırlayan bu çınar, tüm heybetiyle, gururuyla hikayesini anlatıyor.

Yalova’da Millet Çiftliği içerisindeki köşkün çatısına zarar vereceği gerekçesiyle büyükçe bir dalı budanacak çınarın, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile köşk altına kurulan raylar üzerinde 5 metre kaydırılmış ve ağacın dalı kesilmekten kurtulmuştur. Yaşı 400’ün üzerinde olan Mustafa Kemal Atatürk’ün pek çok kez altında dinlendiği bu çınar ağacı görenlere hem tanık olduğu olayı hem de doğa sevgisinin önemini anlatıyor.”