Kültür-Sanat

70. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı, 'Hay' kitabıyla Barlas Özarıkça'nın oldu

30 Mayıs 2024 20:51

Bu yılki ödülün sahibi Barlas Özarıkça, edebiyat ve kültür-sanat dünyasından konukların katıldığı törende ödülünü aldı.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen ve usta yazarı Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 70.’si, Hay (Metinlerarası Kitap) adlı kitabıyla Barlas Özarıkça’ya verildi.

Özarıkça’ya ödülünü, İş Kuleleri’nde düzenlenen ve edebiyat, kültür-sanat dünyasından birçok konuğun katıldığı törende Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan takdim etti.


“Edebiyatçılarımıza minnettarlığımızın bir göstergesi”

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, törende yaptığı konuşmada, Hikâye Armağanı’nın aynı zamanda Darüşşafaka Cemiyeti ile uzun yıllardır sürdürülen iş birliğinin kültürel yaşamdaki tezahürü olduğunu söyledi. “Sait Faik’in anısını, kültür hayatımızda bıraktığı derin izleri hep canlı tutan bu ödül, kaleme aldıkları yazılar ve hikâyelerle edebi hayatımıza değer katan kıymetli edebiyatçılarımıza minnettarlığımızı sunmamıza vesile oluyor” diyen Bali, bu güzel geleneğin 70.’sinin İş Bankası’nın 100. yılına denk gelmesi nedeniyle kendileri açısından anlam ve öneminin arttığını vurguladı.

“Genç okurları Sait Faik ile tanıştırıyoruz”

Bali, “Sait Faik Armağanı sayesinde, kimi kendisine açtığı yolda giden kimi daha yolun başında yazarlarımızla bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. Ödülün bu yıl Barlas Özarıkça gibi edebiyata ömrünü adamış bir isme sunulması mutluluğumu artırıyor” dedi.

“Bu ödül yazarlarımızın sesi, soluğu oluyor”

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç de 1964 yılından bu yana Türk edebiyatını besleyen, her zaman adından söz ettiren Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülmüş her bir yazarın edebiyat için ayrı bir kilometre taşı, ayrı bir değer olduğunu görmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Güleç, Darüşşafaka’nın kurulduğu günden beri, tıpkı Sait Faik’in 'Tüneldeki Çocuk' hikâyesinde ele aldığı, her çocuğumuzun nitelikli, iyi bir eğitimi hak ettiğine dair inancını vurgulayarak şunları ekledi: “Tüneldeki çocuk ve Darüşşafaka’daki her çocuk da kendisine bu fırsat verildiği zaman, diğer çocuklar gibi başarılı olacağını, olduğunu ortaya koyuyor. Sait Faik de tam 70 yıldır vefat yıl dönümünde bir yazara, çıktığı edebiyat yolculuğunda yoldaşlık ediyor, yepyeni kapılar açıyor.  Tam 70 yıldır edebiyatımıza birbirinden değerli yazarlar kazandırıyor, onların sesi, soluğu oluyor. 1964'ten bu yana Darüşşafaka’da yetişen her çocuğun eğitiminde Sait Faik’in katkısı var. Bunun için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. "

“Eleştirmenler, zaman içinde beklentileri değişen okuyucuya yol gösteriyor”

Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan da konuşmasında, okuyucuların, yazarlar ve yazın türleri konusunda çeşitlilikten yana olması gerektiğini; bir kitabı farklı yaşlarda okumanın, yapılacak değerlendirmeyi de değiştireceğini söyledi. “Bu durum bize klasiklerin önemini gösteriyor,” diyen Hızlan, değişen zaman içerisinde kendisi ve beklentileri de değişecek olan okurlara, eleştirmenlerin yol gösterdiğini belirtti.

“Yıllardır tanıdığım Barlas Özarıkça’nın 70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı almasında benim de katkım olduğu için çok mutluyum,” diyen Hızlan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın  kitapların çok geniş kitlelere erişmesindeki öneminin altını çizdi.

Ödüle layık görülen Barlas Özarıkça ise konuşmasında, kendisine edebiyat sevgisini aşılayan yazarın Sait Faik olduğunu ve bu ödül vesilesiyle kendi isminin onunkiyle bir araya gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Sait Faik Hikâye Armağanı

1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık’ın kurduğu Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından sürdürülüyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyatçılarından oluşan jüri, o yıl içinde yazılmış en başarılı ve üstün hikâye kitabını seçerek Sait Faik Hikâye Armağanı’nı veriyor. Armağan, 2012’den bu yana Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenleniyor. Ödülü kazanan isim, her yıl yazarın Sait Faik’in vefat yıl dönümü olan 11 Mayıs’ta açıklanıyor.

Başkanlığını Doğan Hızlan’ın üstlendiği 70. Sait Faik Hikâye Armağanı Seçici Kurulu, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen (Darüşşafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan’dan oluşuyor.

Barlas Özarıkça kimdir?

1948, İstanbul doğumlu. İstanbul Gazetecilik Yüksekokulu’ndan mezun oldu, Hamburg Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne misafir öğrenci olarak gitti. 1972’de Türkiye’ye dönüşünün ardından çeşitli işlerde çalıştı. Hekimoğlu Ali Paşa Kütüphanesi’nde beş yıl yöneticilik yaptı. İlk romanı Ters Adam (1986) bu dönemde yayımlandı. Gazeteler ve dergiler için yazılar yazdı. Özarıkça’nın Maskeli Timsahlar Kongresi, Kaçkınlar Kahvehanesi, Gülnuş, Rüya Galerisi ve Ayna Giyinen Şişko isimli kitapları da bulunuyor.