Kültür-Sanat

50 yılı aşkın süredir kayıp: Paul McCartney'nin ilk Höfner bas gitarı aranıyor

03 Eylül 2023 11:57

T24 Dış Haberler

'Beatlemania'ya giden yıllarda Paul McCartney, "favorisi" olarak nitelendirdiği Höfner marka bas gitarını Almanya'nın Hamburg kentinde sadece 30 Sterlin'e almıştı. 

Alman müzik enstrümanı şirketi Höfner, en son The Beatles grubu dağılmadan önce görülen, 50 yıldan uzun süredir kayıp olan gitarı bulmak için 'Kayıp Bas Projesi'ni başlattı. Şirket, bas gitarın yeri hakkında bilgisi olanların kendileriyle paylaşmasını istedi. 

McCartney gitarla ilgili olarak, "Yaklaşık 30 Sterlin'e bu Höfner keman bası buldu. Simetrik olduğu ve ben sol elli olduğum için daha az saçma duruyordu elimde. Bu hoşuma gitti. Aldığımda ise ona aşık oldum" demişti. 

The Beatles'ın Hamburg'daki Top Ten Club konserinden ilk Abbey Road kayıtlarına McCartney'nin eline bu bas vardı. Höfner'in pazarlama müdürü ve elektro gitar geliştiricisi olarak 12 yıl görev yapan McCartney, "Sadece bu bile bu bası geri almak için yeterli değil mi?" diye sordu. 

Kampanya kapsamında orijinal bas gitarın fotoğrafları paylaşıldı ve satın alınmasından kaybolmasına kadar giden süreç detaylı şekilde anlatıldı.

Gitarı bulmak için BBC ve Channel 4 için araştırmalar yürüten bir isimle çalışan Wass, "Onunla konuştuğum için biliyorum, bu bası ona geri verirsek Paul çok mutlu olur" diye konuştu.