Medya

5 büyük medya kuruluşundan ABD'ye Assange'a yönelik suçlamaları düşürme çağrısı: Yayımlamak suç değildir!

28 Kasım 2022 14:12

T24 Dış Haberler

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, ABD'nin Wikileaks'in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Julian Assange'a yönelttiği suçlamaları geri çekmesini talep etti.

The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel ve El País'in editör ve yayıncılarının imzalarını taşıyan çağrı mektubunda, "Yayımlamak suç değildir" denildi.

Mektubu imzalayan 5 yayın, 12 yıl önce bugün Assange ile işbirliği içinde sızdırılan diplomatik mesajlaşmaları "Cablegate" adı altında yayımlamıştı. Sızan mesajlaşmalar, ABD diplomasisinin iç yüzünü tüm dünyaya göstermişti. 

Mektupta Assange'ın yargılanmasının "basın özgürlüğüne yapılmış direkt bir saldırı olduğu" ifade edildi. 

2010 yılında Barack Obama yönetimi, "oluşturacağı emsal karar" nedeniyle Assange'a suçlama yöneltmeyeceklerini belirtmişti. Gazeteciler, o dönem başkan yardımcısı olan Joe Biden'a aynı kararı verme çağrısı yaptı. 

ABD, 50 yaşındaki Assange'a Wikileaks'in yayımladığı dosyalar nedeniyle casusluk yasası kapsamında 18 farklı suçlama yöneltiyor. Wikileaks kurucusu iade edilir ve suçlu bulunursa ömrünün kalanını demir parmaklıklar arkasında geçirecek.