Gündem

38. Olağan CHP Kurultayı'ndan notlar

04 Kasım 2023 23:30

CHP 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla bugün Ankara’da başladı. 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçti.  

Özel, ilk turu 682 oy ile önde tamamlarken Kılıçdaroğlu, 664 oy aldı. 18 oy geçersiz, 2 oy ise boş sayıldı. Kılıçdaroğlu, genel başkanlık seçimini 2 oy ile kaybetti. Seçimlerin ikinci turu yapıldı. 

İkinci tur için oy verme işlemi bitti. Kılıçdaroğlu, salonu terk etti ve eve gitti. Özel 812 oy alarak CHP'nin yeni genel başkanı oldu. Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı.  

Neler oldu?

Divan Başkanlığını yürüten İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ve Özel'in genel başkanlık adaylığı için yeterli imzaya ulaştıklarını açıkladı. İmamoğlu, imza sayısına ilişkin bir bilgi vermedi. Parti delegelerinin iddiasına göre; Kılıçdaroğlu 771 oy, Özel ise 592 oy alarak genel başkanlık adaylığını kesinleştirdi. 

Kılıçdaroğlu, ikinci kez söz almayacağını belirtmişti ancak Özel'in iddialarına yanıt vermek için tekrar kürsüye çıktı. 

Ankara Arena Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayan kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel yarışıyor. Eski milletvekili İlhan Cihaner ve eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ise adaylıktan çekildi. 

Öymen, "CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" açıklamasını yaparak başkanlık yarışından çekildi. 

 

 

4 Kasım'da, Genel Başkan seçimi yapıldı. Kurultayın ikinci gün olan pazar günü; 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu belirlenecek.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu ile devam mı, İmamoğlu ve 'değişim' ekibinin adayı Özel mi; CHP, Genel Başkanı'nı seçiyor

Kurultay salonuna ilk olarak CHP'li partilerin belediye başkanları girdi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, salonda alkışlarla karşılandı. 

Özgür Özel, tüm salonu dolaşarak selamladı. Özel, salonu selamlarken Zülfü Livaneli'nin "Ey özgürlük" şarkısı çaldı. 

Kemal Kılıçdaroğlu salona girerken anons edildi, salonu dolaşarak selamladı. Kılıçdaroğlu, salona girdiğinde; "değişimciler" tarafından ıslıklandı. 

Başarır: Kılıçdaroğlu için belediye işçileri getirildi 

Özgür Özel'i destekleyen kişilere tribünlerden birinin üst kısmı ayrılırken salonun geri kalanı, Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlere ayrıldı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Özel'in destekçilerinin kapıda kaldığını, içeri giremediklerini belirterek "İkiye bölünmesi gerekiyordu ancak öyle olmadı. Özgür Özel'in bölümü boşaltılsın, onun konukları alınsın. Şehir dışından insanlar geldi. Belediye işçilerimiz bugün evde olmalıydı. Adana, Mersin Belediyesi'ni anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir şey olmaz. Kurultay'da adalet olmalı, eşit fırsat verilmeli" dedi. 

Tribünlerden "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" ve "Değişim gelecek" sloganları atılıyor. 

Kılıçdaroğlu ve Özel protokolde yan yana oturdu. Kılıçdaroğlu, yakasına Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan için hazırlanan "Gazetecilere Özgürlük" yazılı kokart taktı. Kılıçdaroğlu, konuşmasında da Şardan'dan başlayarak cezaevindekilere selam gönderdi.

Kılıçdaroğlu: Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan; Bay Kemal’i sırtından bıçaklamayacaksın

Konuşmasına tutuklu gazetecileri anarak başlayan Kılıçdaroğlu, "Türkiye fiilen yarı açık cezaevine döndü. Gazeteciler görevini yapamaz halde. Tolga Şardan'a, Can Atalay'a, Osman Kavala'ya, Selahattin Demirtaş'a, Tayfun Kahraman'a, Çiğdem Mater'e, Emine Özerden'e, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ve Barış Pehlivan'a selam gönderiyoruz. Selam olsun size demokrasi kahramanları! " dedi. 

Kılıçdaroğlu, konuşması sırasında Altılı Masa ve seçim sürecini anlatırken “Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında tribünlerden "değişim" sloganları atıldı. Öte yandan konuşma sırasında Kılıçdaroğlu değişimden söz ederken Özel'in destekçileri tarafından ıslıklandı ve tribünlerin yine bir bölümü "Özgür başkan" sloganları attı.

Kılıçdaroğlu, “Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan; Bay Kemal’i sırtından bıçaklamayacaksın” dedikten sonra salonun bir bölümü ayağa kalkarak alkışladı. Salonda, “Hak, hukuk, adalet” sloganı atıldı.

Kılıçdaroğlu, başkanlığı bırakmak için bir sonraki kurultayı işaret etti 

Kılıçdaroğlu, genel başkanlığı bırakmak için bir sonraki kurultayı işaret ederek "Bir sonraki kurultayda sizlerin arasında oturup yeni seçilen genel başkanı alkışlayacağım" dedi. 

Öymen: Genel Başkan, partinin sağa kaymadığını söyledi; Sol, hayırseverlik değildir 

Eski PM üyesi Öymen, "Genel Başkan sırtından hançerlendiğini söyledi. 13 yıldır tüm seçimler kaybedildi. O zamanda mı sırtından hançerlendi? Dünyanın hangi ülkesinde görülmüş bu? Genel Başkan partinin sağa kaymadığını söylüyor. Sol, hayırseverlik değildir. Sol, düzeni değiştirmektir" dedi. 

TIKLAYIN - İmamoğlu: Bu kurultay, sadece CHP kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır

Kurultay salonunda "psikolojik üstünlük" sağlanması için sloganlar atılıyor. 

Öymen başkanlık yarışından çekildi 

Öymen X hesabından yaptığı paylaşımda "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların “yarışına” dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı’ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay’da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" açıklamasını yaptı. 

Kılıçdaroğlu ve Özel salondan ayrıldı 

CHP Genel Başkan adayları Özel ve Kılıçdaroğlu salondan ayrıldı. Özel ve Kılıçdaroğlu'nun aday konuşmaları sırasında salona tekrar döneceği bildirildi. 

Kılıçdaroğlu, "gerek görmesi durumunda" tekrar aday konuşması yapacak. 

Özgür Çelik: Neoliberal sömürgeciliğin altında ezilen halkımıza yeni bir seçenek sunmalıyız

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "Toplum ve ülkemiz CHP’den büyük bir değişime öncülük etmesini bekliyor. İstanbul’un sokaklarında dolaştığımda gözlerimin içine bakan insanlarımızın bizden umut beklediğini görüyorum. Bu umut ancak bir değişimle mümkün. Değişmeliyiz. Toplumun her kesimini kucaklayacağız kaygısıyla siyasetsizleşmek yerine sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini Türkiye’nin koşullarına göre güncelleyerek kendimizi topluma anlatmalıyız. İnançlara saygılı laikliği topluma anlatmalıyız. Parti içi demokrasiyi güçlendirmeliyiz. CHP kurucu değerlerinden ayrılmadan sosyal demokrasiyi daha güçlü bir biçimde savunmalıyız. Eşitliği, özgürlüğü, adaleti, gelirin adil dağıtılmasını daha güçlü savunmalıyız. Neoliberal sömürgeciliğin altında ezilen halkımıza yeni bir seçenek sunmalıyız" dedi. 

Kılıçdaroğlu ve Özel, genel başkanlık adaylığı için yeterli imza sayısına ulaştı 

Divan Başkanlığını yürüten İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ve Özel'in genel başkanlık adaylığı için yeterli imzaya ulaştıklarını açıkladı. İmamoğlu, imza sayısına ilişkin bir bilgi vermedi. 

İddia: Kılıçdaroğlu 771, Özel ise 592 oy ile genel başkanlık adaylığını kesinleştirdi 

Parti delegelerinin iddiasına göre; Kılıçdaroğlu 771 oy, Özel ise 592 oy alarak genel başkanlık adaylığını kesinleştirdi. 

Seyfettin Yıldırım: Özel'in siyasi defterini açacağım 

İstanbul Çekmeköy Belediye Başkanı Seyfettin Yıldırım, "Özgür Özel'in siyasi defterini açacağım" dedi. Yıldırım'ın bu cümlesinin ardından salonda ıslık sesleri yükseldi. 

Özgür Özel salona geldi

Özel, kurultay salonuna geri geldi. Salonda "Özgür Başkan" sloganları atılıyor. 

Kılıçdaroğlu salona geldi

Özel'in ardından Kılıçdaroğlu da salona geldi. 

Özel: CHP'de danışman olan, profil fotoğrafında Erdoğan olan, değişimcilere kılıç çekenin alnını karışlarım

Özel, İzmir'de Agrobay'da direnen kadın işçilere, Sputnik'te direnen gazetecilere, Silivri'de, Bakırköy'de yatan Can Atalay'a, Tolga Şardan'a, Osman Kavala'ya, Çiğdem Mater'e, Selçuk Mızraklı'ya, Selahattin Demirtaş'a selam göndererek konuşmasına başladı. 

Özel, Kılıçdaroğlu'na seslenerek şunları söyledi: 

"Size saygısızlık yapmadım, yapmam. Adalet yürüyüşünde Özel vardı, anons yapıyordu. Ağbaba vardı, kortej açıyordu. Bütün arkadaşlar oradaydı. Çubuk'ta Murat Emir yanıbaşınızdaydı. Saygısızlık için değil ama bu yükü de sırtımıza vurmayın. 39 milletvekili verilirken biz yoktuk, Oğuz Kaan Salıcı vardı yanınızda. Gizli protokol yapılırken biz yoktuk. Danışmanınız vardı. Elbette hatamız olmuştur. arkadaşlarım diyor ki; 'Değişim bizden başlayacak hiçbir görev almayacağız.' Benim listelerimde bir tane partide görev almış arkadaş olmayacak; gençler olacak, söz veriyoruz."

Kendisi konuşurken slogan atan ve yuhlayanlara; Özel, "Gençler, şu duruma düşürmeyin. Siz genel başkan adayını konuşturmazsanız sanırlar ki Kemal Bey bir şeyi eksik yaptı da siz kapatıyorsunuz" diyerek cevap verdi.  

Genel başkan olması halinde üç hafta sonra tüzüğü değiştireceğini açıklayan Özel, "Esas tüzüğü yerel seçimlerden sonra düşüne taşına, dünyadaki iyi örneklerine bakarak, bir daha aşındırılmayacak hale getirerek yapacağım" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Özel'in ardından ikinci kez söz aldı 

Kılıçdaroğlu, ikinci kez söz almayacağını belirtmişti ancak Özel'in iddialarına yanıt vermek için tekrar kürsüye çıktı. 

Özel'in eleştirilerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Eleştiriye eyvallah ama kendi içinde tutarlı olması lazım" dedi.

Oylama başladı 

Saat 21.00 itibarıyla oylama başladı. Oylamanın 23.00 itibarıyla bitmesi bekleniyor. 

Kılıçdaroğlu, oy kullanmak için sandığa gidiyor 

Oy verme işlemi bitti 

Saat 23.00 itibarıyla oy verme işlemi bitti. Salonda "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları atılıyor.

Özel taraftarları; salt çoğunluğun sağlanamadığını ikinci tura kalacağını söylüyor. 

Seçim ikinci tura kaldı 

Özel 682 oy alırken, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Seçim ikinci tura kaldı. Oy verme işlemleri 00.30'da başlayacak ve 02.30'da bitecek. 

İddia: Kılıçdaroğlu, çekilme ihtimalini değerlendiriyor 

İddiaya göre; Kılıçdaroğlu, kurmaylarıyla seçimden çekilmeyi değerlendiriyor. 

Salonda Özgür Özel pankartı açıldı 

İddia: Kılıçdaroğlu çekilme kararı aldı, konuşma yapmak için kurultay salonuna geliyor 

İddiaya göre; Kılıçdaroğlu, seçimlerin ikinci turunda oy verme işlemi bitmemişken çekilme kararı aldı ve konuşma yapmak için kurultay salonuna gelecek. 

Kılıçdaroğlu oy kullandı 

Seçimin ikinci turunda çekileceği iddia edilen Kılıçdaroğlu, oy kullandı. 

Kılıçdaroğlu sonucu beklemedi 

Kılıçdaroğlu, seçimin ikinci turunda sonuçların açıklanmasını beklemeden salonu terk etti.

Özel, yeni CHP Genel Başkanı oldu 

Özel, 812 oy alarak yeni CHP Genel Başkanı olurken; Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı. 

Özgür Özel kimdir: Eczacılıktan, İmamoğlu'yla el ele CHP Genel Başkanlığı'na

“İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla yapılan CHP 38. Olağan Kurultayı'nda yeni Genel Başkan Özgür Özel oldu.

Özgür Özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonra 8. Genel Başkanı oldu.

5 Kasım 2023 tarihinde CHP 38. Olağan Kurultayı'nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı seçilen Özgür Özel, 1974 yılında Manisa’da doğdu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi Almanca Bölümü ve Manisa Lisesi’nde orta ve lise öğretimini, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı.

1999 yılında serbest eczacılığa başlayan Özel, Manisa Eczacı Odası’nda, 2001-2007 yılları arasında bir dönem Genel Sekreterlik ve iki dönem Oda Başkanlığı görevlerinde bulundu. Aynı yıllarda Manisa Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcülüğü ve Başkanlığı görevlerini yürüttü. Bu dönemde Manisa Cumhuriyet Mitingi’nin düzenleyiciliği ve sözcülüğünü yaptı. Eczacı Özgür Özel, Oda Başkanlığı döneminde hayata geçirdiği sosyal ve çevre projeleri ile çeşitli ödüller aldı.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu, Avrupa Birliği Eczacılık Grubu, Avrupa Eczacılık Forumu gibi uluslararası örgütlere üyeliği ve Türkiye delegeliği bulunan Özel, 163 tane kongre ve konferansta yazılı ve sözlü bildiri, sunum ve panel yöneticiliği yaptı.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Belediye Başkan adayı olan Özgür Özel, 33. Olağan Kurultay’da ve 15. Olağanüstü Kurultay’da Cumhuriyet Halk Partisi Manisa İli Delegesi olarak görev yaptı.

2007 yılı ve 2009 yılı Aralık aylarında yapılan seçimlerde Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetine seçildi. Türk Eczacıları Birliği’nde bir dönem Saymanlık, iki dönem Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. 10.03.2011 tarihinde Milletvekili Adayı olmak üzere görevinden istifa etti. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Manisa milletvekili olarak seçildi.

24., 25., 26., 27.,28. dönemlerde Manisa Milletvekili olarak seçildi. Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu, SOMA Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, CHP Ceza Evlerini İzleme Ve İnceleme Komisyonu ve CHP Üniversitelerin ve Öğrencilerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nda görev aldı.

18.CHP Olağanüstü Kurultayı’nda parti meclisi üyesi seçildi. Grup Başkanvekilliği görevini üstlenene kadar bu görevini sürdürdü.

25. 26. ve 27.dönemde CHP Grup Başkanvekili olarak görev yaptı, 28.dönemde Grup Başkanı olarak görev yaptı.

4-5 Kasım tarihinde yapılan CHP 38. Olağan Kurultayı'ndaki seçimin ilk turunda 682 oy alarak mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu geçerken, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. 18 oy geçersiz ve 2 oy ise boş olarak sayıldı.

Kılıçdaroğlu, seçimi 2 oy ile kaybetti. CHP tarihinde ilk olan bu durumun ardından; seçimlerin ikinci turu için yapılan oylamada Özel 812 oy alırken, Kılıçdaroğlu 536 oy aldı. 

Özel, 5 Kasım 2023 tarihi itibarıyla 13 yıllık Kılıçdaroğlu döneminin ardından CHP'nin yeni genel başkanı olarak seçildi.

Özel, iyi düzeyde İngilizce ve Almanca biliyor.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel!

TIKLAYIN - Özgür Özel'den zafer konuşması: Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, ailesi, öğretmenleri ve delegelere teşekkür etti

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi seçim sandığında değil, kurultay sandığında kapandı; Özel-İmamoğlu dönemi başladı

TIKLAYIN  - Özgür Özel kimdir: Eczacılıktan, İmamoğlu'yla el ele CHP Genel Başkanlığı'na

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu 2. tur sonucunu beklemeden evine gitti, Özel'i sosyal medyadan kutladı: Atatürk'ün emanetini onurla taşıdım

TIKLAYIN - 38. Olağan CHP Kurultayı'ndan notlar

TIKLAYIN - CHP'lilerden yeni Genel Başkan Özgür Özel'e tebrik mesajları: Değişim sırası Türkiye'de

TIKLAYIN - Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel'i kutlayarak mesaj verdi: Değişim sırası Türkiye'de